iPhone 14 – Her er, hvad vi ved

'iPhone 14' kan minde meget om iPhone 13.

Rygter tyder på, at “iPhone 14” kunne forblive næsten identisk med iPhone 13, men minimodellen vil blive byttet til en 6,7-tommer iPhone Max. Nyt design, processorer og kameraer kan reserveres til pro-serien, da Apple yderligere skelner mellem entry- og premium-modeller.

  • 6,1-tommer og 6,7-tommer skærmstørrelser
  • Ingen mini
  • Lightning port
  • Displayhakket forbliver
  • A15-processor, ikke A16

Det forlyder, at Apple bringer en væsentlig ændring af “iPhone 14”-serien. Kløften mellem standard- og pro-modeller vil blive udvidet, men valget for kunderne skulle være lettere med klare linjer trukket mellem hver model.

Apple har en tendens til at genbruge produktdesignsprog i flere udgivelsescyklusser for at reducere produktionsomkostningerne og øge avancerne. Det flade-sidede redesign i iPhone 12 blev overført til iPhone 13 med kun et par modifikationer af det udvendige etui. Et drastisk redesign til 2022 iPhone kan være tidligt for Apples sædvanlige opdateringscyklus, men muligt.

Mens Apple nogle gange henviste til iPhone-opdateringer ved hjælp af “s”-navnekonventionen, har det ikke gjort det siden iPhone XS. Derfor vil vi henvise til iPhone 2022 som “iPhone 14” gennem hele denne tekst.

“iPhone 14” funktioner

Funktionaliteten og funktionerne på iPhone er meget afhængig af iOS-opdateringer. Bortset fra processorændringer og kameraopdateringer, er der få ændringer, der kan foretages på hardwaren, som fundamentalt vil ændre, hvordan iOS fungerer.

Apple introducerede tidligere funktioner som Force Touch og Face ID, der fik operativsystemets funktioner til at dukke op omkring dem. Hvis du f.eks. stryger ned fra et af hjørnerne rundt om hakket, åbnes forskellige menuer, noget implementeret omkring eksistensen af True Depth-sensorarrayet.

Observerer Apples designtendenser

iPhone 12 oplevede en afgang i det afrundede design, der blev brugt siden iPhone 6. Den flyttede sig til en flad kant med tyndere kanter for at understrege hele skærmen. Det beholdt dog noget af iPhone X-designsproget – som det originale hak og knapplacering.

iPhone 13 blev introduceret i 2021 med mange af de samme elementer, og de to generationer af enheder er så ens, at en tilfældig observatør kan have problemer med at skelne dem. De mest markante ændringer var til det bagerste kamerabump og hakket.

Når man observerer Apples designtendenser i løbet af det seneste årti, er det nemt at udvælge et mønster. iPhone 4-designet var fremtrædende for fire generationer af iPhones, med nogle skærmstørrelsesændringer. iPhone 6-redesignet holdt fast indtil iPhone X, endnu en fire-årig cyklus, hvis du inkluderer iPhone 8 i det tal.

iPhone X-designparadigmet udviklede sig fra iPhone 6 med afrundede kanter, selvom det kun holdt fast i tre år og ændrede sig i iPhone 12-generationen. Hvis Apple laver endnu en tre-årig designcyklus, bør den næste iPhone teknisk set låne fra de samme elementer som iPhone 12.

Hvis rygterne er sande, vil “iPhone 14” og “iPhone 14 Max” være næsten identiske med den iPhone 13-serie, de erstatter. Minien ville blive erstattet af “max”, men andre funktioner og design ville forblive de samme.

Designrygter

De fleste lækager til “iPhone 14” har indtil videre fokuseret på pro-modellerne, “iPhone 14 Pro” og “iPhone 14 Pro Max.” Det kan skyldes, at Apple ser ud til at tage en anden tilgang til opgraderinger til 2022.

Det forlyder, at pro-modellerne er ved at tabe hakket til fordel for en pille-og-hul-udskæring, et 48 MP-kamera og den bedre A16-processor. Standardmodellerne er dog muligvis ikke for forskellige fra den eksisterende iPhone 13.

Mere af det samme

Det første rigtige kig på “iPhone 14” ankom i midten af marts med nogle påståede lækkede enhedsdiagrammer. De viste et næsten umuligt design fra iPhone 13 med samme hak og lignende kamerabump.

Diagrammerne ser ud til at vise tykkere rammer omkring kameralinserne i bumpen, men det er den eneste mærkbare ændring. Selv skærmstørrelsen og rammerne forbliver de samme med en 6,1-tommer skærm.

Supply chain analytiker Ming-Chi Kuo delte også, at Apple ville kalde den nye større standardmodel for “iPhone 14 Max”, og den ville have en 6,7-tommer skærm. Dette ville gøre den samme størrelse som iPhone 13 Pro Max, men ville mangle det professionelle funktionssæt.

Hvis iPhone 13 mini er en iPhone 13, der er krympet for at passe i en mindre pakke, kan det samme siges om “iPhone 14 Max”, men omvendt. Det forventes at have samme hak, bagkamerabump og skærmspecifikationer som dens mindre version. Men batteriet vil sandsynligvis være større takket være den ekstra plads.

3D-printede modeller vist i april viser en lidt tykkere og større kamerabump og en samlet set større enhed. Tests med etuier og skærmbeskyttere lavet til iPhone 13 afslørede subtile størrelsesforskelle omkring enhederne, men intet væsentligt.

Der har været en bemærkelsesværdig mangel på detaljer i rygterne omkring standard iPhones. Apple ville ikke kalde “iPhone 14” et næste generations produkt uden at introducere nogle funktionsændringer, men det er ikke klart, hvad disse ændringer kan være.

Kameraer

Apple forventes fortsat at tilbyde et system med to kameraer til “iPhone 14”. Det ene er et 12 MP vidvinkelobjektiv, og det andet er et 12 MP ultravidvinkelobjektiv.

iPhone-kameraet er et af de vigtigste aspekter af enheden, da det er en af de mest brugte funktioner. Apple tilføjer generelt nye muligheder til sine kameraer hver generation, selvom selve hardwaren ikke ændrer sig meget.

iPhone 13 Pro fik en ny ultravid linse med autofokus, som gjorde det muligt for Apple at introducere en makrofotograferingstilstand. Funktionen kan sive ned til standard iPhones, da de også har et vidvinkelobjektiv.

Rygter har længe antydet, at Apple kunne flytte sine professionelle iPhones til 48MP brede kameraer. Denne opgradering ville betyde et betydeligt spring i fotografiske muligheder, men vil være forbeholdt high-end. Så forvent, at standardmodeller beholder 12 MP-kameraer.

Bedre selfies

En anden potentiel opgradering kunne bringes til selfie-kameraet. Apple kunne skifte til en 12MP ultra vidvinkel-linse, der ville bringe Center Stage-funktionalitet til iPhone. Mac- og iPad-opstillingerne har begge adgang til denne funktion, så det er kun naturligt, at det vil sive ned til den mest populære FaceTime-enhed.

Et rygte, der blev delt i slutningen af april 2022, tyder på, at Apple kunne forbedre selfie-kameraet med en bredere blænde på f/1.9, op fra f/2.2. Virksomheden kunne også tilføje autofokus for bedre fokussporing i video- og FaceTime-opkald.

Skærm

Rygter har ikke delt nogen detaljer om, hvad “iPhone 14”-skærmen kunne vinde med hensyn til teknologi eller materialer. De har dog været tydelige omkring en funktion, der ikke kommer på linje med standardmodeller – ProMotion.

120Hz-displayet med variabel opdatering vil ikke komme til de nye iPhones i 2022, og skærmforsyningskædeanalytiker Ross Young siger, at dette skyldes forsyningsbegrænsninger. Funktionen er ikke nødvendigvis forbeholdt pro-modellerne og vil være tilgængelig, når forsyningskæden kan øges for at imødekomme efterspørgslen, måske i 2023 “iPhone 15.”

Den 6,1-tommer Super Retina XDR-skærm på iPhone 13 vil sandsynligvis vende tilbage til “iPhone 14”. Det er en 6,1-tommer OLED-skærm med en pixeltæthed på 460 ppi.

Den større “iPhone 14 Max” vil sandsynligvis få iPhone 13 Pro Max-skærmpanelet, bare uden ProMotion. Det er en 6,7-tommer Super Retina XDR-skærm med en pixeltæthed på 458 ppi.

Kabler og stik

Den sidste portovergang til iPhone var fra 30-pin til Lightning i 2012. Det var et meget kontroversielt træk, og brugerne var ikke glade for, at deres samling af tilbehør og kabler pludselig var blevet forældet.

Apple lovede, at Lightning-stikket var “stikket for det næste årti” og fortsatte med at tilføje Lightning til mange enheder og periferiudstyr. Nu, et årti senere, antager nogle, at Apple er klar til at flytte til den næste havn for sit mest populære produkt.

Det næste oplagte valg er USB-C, da det er en bogstavelig efterfølger til Lightning og blev udviklet sammen med Apples stik. Den standard er dog også begyndt at vise sin alder, om end i antal, siden den første gang blev lanceret bredt i 2015.

Rygtemagere som Jon Prosser og Ming-Chi Kuo har begge udtalt, at Apple sandsynligvis ikke vil bruge USB-C i iPhone, men i stedet vil flytte til en portløs enhed. I stedet for en stik-til-port-forbindelse ville iPhone kommunikere trådløst eller via en magnetisk forbindelse.

Rygter om en portløs iPhone har cirkuleret i årevis og ender altid med at blive skubbet tilbage til en senere model, hvilket også er sket for “iPhone 14”. Apple er tilsyneladende ikke klar til at gå over til et portløst design og vil bruge Lightning igen, men nogle fremskridt kan gøres for at forberede brugerne på overgangen i stedet.

MagSafe, for eksempel, blev introduceret i iPhone 12 som et magnetisk tilbehør og opladningssystem. Selvom det kun bruges til strøm nu, kan det få en datakomponent i en fremtidig opdatering for at tillade “kablede” forbindelser for hurtigere dataoverførsel.

Hvis Apple er klar til at springe til portløs i “iPhone 15”, så kan brugerne forvente at se tegn på denne overgang i “iPhone 14”. For nu vil Lightning sandsynligvis blive ved med en anden generation.

Biometri

iPhonen overgik til Face ID som dens biometriske valg med iPhone X, men Touch ID er forblevet i nogle enheder på tværs af produktlinjen som iPad, iPhone SE og MacBook. Nogle brugere foretrækker fingeraftrykssensoren og har krævet en form for biometri for at vende tilbage til flagskibet iPhones.

Rygter sagde tidligere, at Apple kunne inkludere både Face ID og Touch ID i 2022 iPhone, men teknologien har vist sig svær at implementere. Ming-Chi Kuo har sagt, at Apple ikke har en officiel tidslinje for implementering af Touch ID i tænd/sluk-knappen.

Under displayet Touch ID var en anden mulighed, Apple efter sigende undersøgte, men den har ikke vist sig frugtbar, da brugerne forventer et stort område til fingeraftryksgenkendelse. Apple kunne også skjule Face ID-sensorer under skærmen, men Ross Young siger, at dette ikke ville ske før 2024 iPhone.

I stedet vil Apple fortsætte med at tilbyde det samme Face ID-system, som er tilgængeligt i iPhone 13. Standard “iPhone 14”-modellerne vil have et hak til at huse komponenterne.

Apple har også reduceret behovet for at have begge biometri ved at introducere en ny Face ID-funktion, der fungerer med masker. Nu, når det er aktiveret, kan Face ID kun scanne området omkring en persons øjne for at autentificere brugeren.

Processor

Endnu en forskel mellem standard- og pro-iPhones kan komme i 2022-serien. A16 kunne reserveres til “iPhone 14 Pro”, mens A15 ville blive brugt igen til standardmodellerne. Rygter har ikke delt, hvorfor en sådan skelnen ville eksistere, men det er ikke første gang, Apple har overvejet at bruge forskellige generationer af chips i nye udgivelser. iPhone 5c og iPhone 5s blev udgivet på samme tid, men brugte henholdsvis A6- og A7-processorerne.

Kuo oplyser, at Apple ville bruge 6 GB RAM på tværs af alle “iPhone 14”-modeller, hvilket ville være op fra 4 GB i iPhone 13 og iPhone 13 mini. Det betyder, at A15, der bruges i standardmodellerne, sandsynligvis vil opleve lignende ydeevne som iPhone 13 Pro.

Med yderligere differentiering mellem standard- og pro-iPhones kan Apple bruge marginerne til at skubbe entusiaster til avancerede modeller, der koster flere penge. Denne tilgang skaber en klar opgraderingsvej for kunderne, så dem, der ønsker den nyeste processor- og kamerateknologi, bliver nødt til at gå efter den dyrere model.

Ved at beholde A15-processoren i de nyere modeller gør det også afstanden mellem 2021- og 2022-modellerne mindre. Det betyder, at Apple kunne fortsætte med at sælge iPhone 13 mini sammen med iPhone 14-serien uden at skulle opdatere modellen.

“iPhone 14” priser og udgivelse

Apple har en tendens til at finde et prispunkt og holde sig til det i et par år. Markedstendenser og valutakurser kan nogle gange påvirke iPhone-priser, men det er sjældent at se en drastisk prisændring.

I betragtning af Apples tidligere prisstrategier vil “iPhone 14” sandsynligvis blive prissat meget lig iPhone 13. Uden en mini i rækken ville startprisen dog være $799.

“IPhone 14 Max” ville indtage et nyt mellemprisniveau til $899, lige under proprisen på $999. Det er medmindre Apple beslutter at droppe “iPhone 14” til iPhone 13 mini-indgangsprisen på $699 på grund af denne generations lavere omkostninger til komponenter.

Apple vil sandsynligvis annoncere “iPhone 14”-serien i løbet af en september Apple begivenhed.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Lars Nielsen

Lars Nielsen

Journalist ved Newstimes.dk