Bødestraf til midtjysk mand for ulovlig sæddonation

Foto: Shutterstock.

En 54-årig mand fra Midtjylland er ved Retten i Herning idømt en bøde på 25.000 kr. for i mindst fem tilfælde frivilligt at have doneret sin sæd til kvinder.

 

Den 54-årige har overtrådt vævsloven, der siger, at testning, forarbejdning, konservering, opbevaring og distribution af væv og celler kun må udføres med Sundhedsstyrelsens tilladelse.

Hvis manden ikke betaler bøden, skal han 14 dage i fængsel.

Retten lagde til grund for sin afgørelse, at vævsloven kræver tilladelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed, hvis man distribuerer sæd. Desuden blev der lagt vægt på, at manden havde tilrettelagt leveringen af sæd med en vis systematik: Han havde i en periode en hjemmeside, hvor han kom i kontakt med kvinderne.

Denne fremgangsmåde kan ifølge Retten forringe mulighederne for at sikre sporbarhed og have konsekvenser for patientsikkerheden.

Den dømte mand forklarer til dr.dk, at hans handlemåde ikke kan betragtes som sæddonation, men derimod blot en anden måde at være familie og far på.

Hvis manden havde haft sex med kvinderne, var der ikke noget juridisk problem. Men når sæden bliver afleveret i en sprøjte, er det et brud på vævsloven, der siger, man skal være godkendt af Styrelsen for Patientsikkerhed for at måtte distribuere menneskelige celler og væv – og altså også sæd.

Den 54-årige har mødtes med kvinderne og givet frisk sæd til dem i en sprøjte, som de så selv kunne sprøjte op.

– Hvis det havde været heteroseksuelle kvinder, så kunne det være, at vi havde haft sex. Men nu er det jo sådan, at de fleste af de her kvinder er lesbiske, og lesbiske har jo i sagens natur ikke sex med mænd, og det har jeg valgt at respektere, siger han.

Han har tidligere betalt en bøde på 25.000 for at overtræde vævsloven. Det var i 2017.

Hos Midt- og Vestjyllands Politi er specialanklager Jens Severinsen tilfreds med dommen.

– Det er en ret speciel sag, som vi ikke har ret mange i af i Danmark på nuværende tidspunkt, og der synes jeg, det er vigtigt at få statueret, at det, der er rejst tiltale for – nemlig privat sæddonation – er ulovligt, siger han til dr.dk.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Per Draker

Per Draker

Ansvarshavende redaktør/Journalist på Newstimes.dk