Helsingør må ikke bruge Chromebooks i undervisningen

Elev med Chromebook. Foto: Shutterstock

Borgmesteren i Helsingør er meget ked af at høre om de konkrete udfordringer for eleverne på Skolen i Bymidten. Det går ud over undervisningen, siger hun.

 
Elever i 9. klasse sidder med blyant, viskelæder og papirsnoter.

Det kunne lyde som noget fra en efterhånden fjern fortid, men det er nu realiteten for eleverne på Skolen i Bymidten i Helsingør.

Brugen af højteknologi har trange kår, og lærerne i hele kommunen må søge til kreative løsninger, når eleverne skal undervises.

Det skyldes, at Datatilsynet torsdag stadfæstede sit forbud mod, at den nordsjællandske kommune må bruge Google Workspace på kommunens skoler.

Google Workspace er en platform oprettet af Google, der giver brugeren mulighed for at have hele sit kontor “i skyen”, altså tilgængeligt fra Internettet. Det kan tilgås gennem en Chromebook, der er en form for bærbar computer.

Datatilsynet mener ikke, at kommunens aftale med Google sikrer, at de indkøbte computere lever op til reglerne om datasikkerhed og persondataregler.

Eleverne er kede af, deres computer er taget fra dem. De klager over, at det tager meget længere tid at skrive i hånden i stedet for på en computer.

– Vores noter fra timerne bliver lettere væk, fordi de ikke længere automatisk gemmes på computeren, udtaler Lucas Lævring Jakobsen, som er elev på skolen.

Og så skal man starte forfra, siger han.

Nogle er meget afhængige af digitale hjælpemidler

Hans klassekammerat Mathilde Katholm Holzendorff Willadsen er også meget ked af, at Chromebooks efter sommerferien med ét er forsvundet fra klasselokalet.

Hun er nemlig ordblind, og derfor har hun større udfordringer end de fleste elever.

Hun er afhængig af digital hjælp som eksempelvis onlineværktøjet AppWriter, der kan støtte eleverne i både at læse og skrive.

Et par af hendes veninder er i stedet blevet hendes “personlige AppWriter”, som hun meget ofte bliver nødt til at spørge om hjælp.

Går ud over undervisningen

Mads Kofod Rasmussen er en af de lærere på Skolen i Bymidten, som tydeligt har mærket konsekvenserne af Datatilsynets beslutning.

Han forklarer, at det særligt i et fag som dansk er besværligt, når elevernes skolecomputere nu er taget fra dem. Det gælder både læseprøver i dansk og retstavning.

Onlineportaler er blevet erstattet af fysiske bøger, og det går ud over undervisningen, mener Mads Kofod Rasmussen.

– Det er selvfølgelig godt, at elevernes data bliver beskyttet, men det er forstyrrende og et ret stort problem i det daglige, siger han endvidere.

Borgmester: Meget ærgerligt for Helsingør

Forbuddet fra Datatilsynet er alene udstedt mod Helsingør Kommune.

Da det oprindeligt blev givet i midten af juli, var Datatilsynet dog opmærksom på, at lignende problemstillinger kunne gøre sig gældende i andre kommuner.

Næsten halvdelen af landets 98 kommuner benytter Google Workspace og Chromebook.

I Helsingør Kommune er borgmester Benedikte Kiær (K) ked af Datatilsynets beslutning. Hun forklarer til Helsingør Dagblad, at kommunen er “virkelig, virkelig udfordret”, og at afgørelsen giver “totalt kaos”.

Hun er derfor frustreret over at høre om de konkrete udfordringer for eleverne på Skolen i Bymidten.

– Det er rigtig ærgerligt, og det er jeg rigtig ked af, udtaler Benedikte Kiær.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Lars Nielsen

Lars Nielsen

Journalist ved Newstimes.dk