Vesteuropæere lider i den tidlige sommervarmebølge

Ekstrem varmebølge rammer Sydeuropa. Foto: Shutterstock

Spanien oplever sine varmeste tidlige sommertemperaturer, et område i Frankrig forbød udendørsbegivenheder, og tørken forfulgte italienske landmænd, da en hedebølge sendte europæere på jagt efter skygge og bekymrede sig over klimaændringer.

Det var så varmt, at Englands eksklusive Royal Ascot Racecourse endda oplevede en sjælden protokolændring: Gæster fik lov til at smide hatte og jakker, når de kongelige var gået forbi.

“Undgå at overeksponere for solen, indtag rigeligt med væske og tag dig af de mest sårbare, så de ikke lider af hedeslag,” lød rådet fra den spanske premierminister Pedro Sanchez i Madrid under en begivenhed, passende nok, om ørkendannelse.

Temperaturerne nåede 40 grader Celsius (104 Fahrenheit) i Madrid fredag, oplyser det nationale vejragentur AEMET. Et niveau, der ikke er set så tidligt på året siden 1981.

Norditalienske regioner risikerer ifølge lobbyister fra landbruget at miste op til halvdelen af ​​deres landbrugsproduktion på grund af en tørke, da søer og floder begynder at løbe farligt lavt, hvilket bringer kunstvandingen i fare.

Sammenslutningen af ​​italienske forsyningsselskaber, Utilitalia, advarede i denne uge om, at landets længste flod, Po, oplevede sin værste tørke i 70 år, hvilket efterlod mange dele af den store, nordlige vandvej fuldstændig udtørret.

Hedebølgen lagde pres på energisystemerne, da efterspørgslen efter klimaanlæg risikerer at drive priserne højere, hvilket øger udfordringen med at opbygge lagre for at beskytte mod yderligere nedskæringer i den russiske gasforsyning.

Offentlige arrangementer forbudt i Frankrig

I Frankrig forbød Gironde-afdelingen omkring Bordeaux offentlige arrangementer, herunder koncerter og dem på indendørs spillesteder uden aircondition, sagde en lokal embedsmand.

“Alle står nu over for en sundhedsrisiko,” fortalte Gironde-præfekten Fabienne Buccio til France Bleu radio. Temperaturerne i mange af Frankrigs områder ramte 40 celsius for første gang i år i torsdags og forventedes at toppe lørdag og stige til 41-42 celsius. En rekord nattetemperatur for juni, 26,8 Celsius, blev registreret i Tarascon, det sydlige Frankrig.

Fjorten administrative afdelinger var i rød alarm, med skolebørn bedt om at blive hjemme i disse områder. Hastighedsgrænserne blev sænket i flere regioner, herunder omkring Paris, for at begrænse udstødningsemissioner og en ophobning af skadelig smog.

Storbritanniens vejrtjeneste sagde, at fredag ​​var den varmeste dag på året indtil videre, med temperaturer over 32 grader i nogle dele af den sydøstlige del. Parker, pools og strande var fyldt, og mens mange nød en dag med sjov og frihed efter to år med periodiske pandemiske restriktioner, var nogle også bekymrede.

Middelhavsnationer er bekymrede

“Jeg er fra Cypern, og nu regner det på Cypern … og jeg koger her, så noget skal ændres. Vi er nødt til at tage forholdsregler omkring klimaforandringerne før end senere, for det er uden tvivl bekymrende for os alle,” sagde studerende Charlie Uksel, på besøg i Brighton, syd for London.

“Nu nyder vi det, men på lang sigt kan vi ofre os.” Middelhavsnationerne er mere og mere bekymrede over, hvordan klimaændringer kan påvirke deres økonomier og liv. “

“Den iberiske halvø er et stadig mere tørt område, og vores floder strømmer langsommere og langsommere,” tilføjede den spanske leder Sanchez. Brandmænd kæmpede mod skovbrande i flere dele af Spanien, hvor Catalonien i det østlige Spanien og Zamora nær den vestlige grænse til Portugal var de værst ramte.

I Zamora blev mellem 8.500 og 9.500 hektar omdannet til aske. Skyen af ​​varm luft skånede Portugal i fredags, hvor temperaturerne ikke var så høje som i andre europæiske nationer, hvor Lissabon sandsynligvis vil nå 27 Celsius. Sidste måned var dog den varmeste maj i 92 år, sagde Portugals vejragentur IPMA. Det advarede om, at det meste af territoriet lider under en alvorlig tørke. Portugals reservoirer har lav vandstand, hvor Bravura-dæmningen blandt de mest berørte er kun 15 % fyldt.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Per Draker

Per Draker

Ansvarshavende redaktør/Journalist på Newstimes.dk