Putin lammer Vesten og erklærer afslutningen på “den unipolære verdensæra”

Putin advarer Vesten. Foto:Shutterstock

Den russiske præsident, Vladimir Putin, har i en kamptale ved fredagens St. Petersburg International Economic Forum erklæret afslutningen på “den unipolære verdensæra.” Talen har lammet de vestlige lande.

“Da USA vandt den kolde krig, erklærede man sig selv for Guds egne repræsentanter på jorden, mennesker, der ikke har noget ansvar – kun interesser. De har erklæret disse interesser for hellige. Nu er det envejstrafik, som gør verden ustabil”, fortalte Putin sit publikum.

Den meget hypede tale blev forsinket med mere end 90 minutter på grund af et “massivt” cyberangreb. Kreml-talsmand Dmitry Peskov fortalte journalister i et improviseret telefonmøde, at talen blev udskudt på grund af “distribuerede denial of service-angreb (DDoS)” på konferencens systemer.

Det var ikke umiddelbart klart, hvem der stod bag angrebet. Den ukrainske IT-hær, et hackerkollektiv, udpegede St. Petersburg Forum som et mål tidligere på ugen på sin Telegram-kanal.

Indsigt i Putins tankegang

Putins tale på den årlige konference, der var en af ​​hans mere omfattende taler, siden han beordrede invasionen af ​​Ukraine for næsten fire måneder siden, blev set som en mulighed for verden til at få lidt indsigt i hans tankegang.

Da den russiske præsident først indtog scenen i den vestrussiske by, spildte han ingen tid på hygge og gik direkte til angreb på USA og dets allierede.

“De lever i fortiden på egen hånd under deres egne vrangforestillinger … De tror, ​​at … de har vundet, og så er alt andet en koloni, en baghave. Og de mennesker, der bor der, er andenrangsborgere,” sagde han og tilføjede, at Ruslands “særlige operation” – den sætning, som den russiske regering bruger til at beskrive sin krig mod Ukraine – er blevet en “livredder for Vesten for at give Rusland skylden for alle problemerne.”

Efter at have anklaget vestlige lande for at give Rusland skylden for deres problemer, forsøgte Putin at skyde skylden for stigende fødevarepriser på “den amerikanske administration og eurobureaukratiet”.

Ukraine er en stor fødevareproducent, men den russiske invasion har påvirket hele landets produktions- og forsyningskæde. FN har sagt, at krigen har haft en ødelæggende indvirkning på forsyninger og priser, og advaret om, at den kan presse op til 49 millioner flere mennesker ud i hungersnød eller hungersnødlignende tilstande.

Mad en del af Kremls terrorarsenal

EU-kommissionens chef Ursula von der Leyen sagde i sidste uge, at mad er blevet en del af Kremls “arsenal af terror”. Ukrainske embedsmænd har anklaget Rusland for at stjæle ukrainsk korn, beskyldninger, der ser ud til at være blevet bekræftet af satellitbilleder, der viser russiske skibe, der er lastet med ukrainsk korn.

Oven i det blokerer Rusland maritim adgang til Sortehavets havne, som Ukraine holder, hvilket betyder, at selv det korn, der stadig er under ukrainsk kontrol, ikke kan eksporteres til de mange lande, der er afhængige af det.

Den mangeårige russiske leder gav også Vesten skylden for at forsøge at skade den russiske økonomi og kaldte sanktionerne mod Moskva “vanvittige” og “hensynsløse”.

“Deres intention er klar om at knuse den russiske økonomi ved at nedbryde kæden de logistiske kæder, fryse nationale aktiver og angribe levestandarden, men de var ikke succesfulde,” tilføjede han.

“Det er ikke lykkedes. Russiske forretningsfolk har samlet sig og arbejder flittigt, samvittighedsfuldt, og trin for trin normaliserer vi den økonomiske situation.”

Hævder at Rusland var tvunget ind i konflikten

Den russiske præsident har længe formuleret sin beslutning om at lancere en invasion af Ukraine som et svar på Kyivs voksende diplomatiske og sikkerhedsmæssige bånd med Vesten. I sidste uge antydede han, at hans mål i Ukraine er genoprettelse af Rusland som en imperialistisk magt. 

Da han talte om sin krig mod Ukraine i fredags, gik Putin direkte til sin propagandabog og hævdede, at Rusland var “tvunget” ind i konflikten. Han kaldte invasionen “beslutningen fra et suverænt land, der har en ubetinget ret … til at forsvare sin sikkerhed.”

“En beslutning, der har til formål at beskytte vores borgere, indbyggere i Folkerepublikkerne Donbas, som i otte år var udsat for folkedrab af Kyiv-regimet og nynazister, som modtog den fulde beskyttelse af Vesten,” sagde han. De to områder – den selverklærede Donetsk Folkerepublik (DNR) og Luhansk Folkerepublik (LNR) – faldt under kontrol af Rusland-støttede separatister i 2014.

Kreml har anklaget de ukrainske myndigheder for at diskriminere etniske russere og russisktalende i regionerne, en anklage Kyiv har afvist. Fra 2019 blev russiske pas tilbudt beboerne i de to enheder. Endelig meddelte Putin i slutningen af ​​februar, at han ville anerkende dem som uafhængige, et træk, der blev set som åbningen af ​​krigen.

Putin har intet mod Ukraines optagelse i EU

Han sagde fredag, at russiske soldater og separatisterne “kæmper for at forsvare deres folk” i Donbas og retten til at “afvise ethvert forsøg på at påtvinge pseudoværdier om dehumanisering og moralsk nedbrydning udefra.” Intet andet land end Rusland anerkender de to som uafhængige. Ukraine og resten af ​​det internationale samfund anser områderne for at være under russisk besættelse.

EU-kommissionen meddelte fredag, at den anbefalede Ukraine og nabolandet Moldova som EU-kandidatstater, og kommissionens chef Ursula von der Leyen sagde, at ukrainere er “klar til at dø” for det europæiske perspektiv. I en tale om EU fredag ​​sagde Putin, at blokken havde “mistet sin suverænitet”.

“Den Europæiske Union har fuldstændigt mistet sin suverænitet, og dens eliter danser efter en andens melodi og skader deres egen befolkning. Europæernes og europæiske virksomheders reelle interesser ignoreres totalt og fejes til side,” sagde han.

Han tilføjede senere, at Rusland “intet har imod” Ukraines optagelse i EU. “EU er ikke en militær-politisk blok, i modsætning til NATO, derfor har vi altid sagt, og jeg har altid sagt, at vores holdning her er konsekvent, forståelig, vi har intet imod det,” sagde Putin under en paneldebat efter hans tale.

“Det er ethvert lands suveræne beslutning om at tilslutte sig eller ikke at tilslutte sig økonomiske foreninger, og det er op til denne økonomiske forening at acceptere nye stater som sine medlemmer eller ej. Så vidt det er hensigtsmæssigt for EU, lad EU-landene selv bestemmer. Om det vil være til gavn eller til skade for Ukraine er også deres sag,” sagde han.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Per Draker

Per Draker

Ansvarshavende redaktør/Journalist på Newstimes.dk