Storbritanien vil tilbyde abekopper-vacciner til homoseksuelle og biseksuelle mænd

793 tilfælde af abekopper i Storbritannien. Foto: Shutterstock

Britiske sundhedsmyndigheder vil begynde at tilbyde vacciner til nogle mænd, der er homoseksuelle eller biseksuelle eller har sex med mænd, som har den højeste risiko for at få abekopper, i et forsøg på at bremse det største udbrud af sygdommen ud over Afrika.

Det britiske sundhedssikkerhedsagentur sagde i en erklæring tirsdag, at læger kunne overveje vaccination for nogle mænd, der er homoseksuelle eller biseksuelle, og mænd, der har sex med mænd med den højeste risiko for eksponering, som de definerede som mennesker med “flere partnere, (som deltager” ) i gruppesex eller (deltager i) ‘sex på stedet’.

“Ved at udvide vaccinetilbuddet til dem med højere risiko, håber vi at bryde transmissionskæder og hjælpe med at begrænse udbruddet,” sagde sundhedssikkerhedsagenturets chef for immunisering, Dr. Mary Ramsay.

Menes at være spredt fra Spanien og Belgien

Sidste måned sagde en førende rådgiver for Verdenssundhedsorganisationen, at abekoppeudbruddet uden for Afrika sandsynligvis blev spredt ved seksuel aktivitet af mænd i Spanien og Belgien.

Vacciner har tidligere kun været tilgængelige for sundhedspersonale, der tager sig af abekoppepatienter, eller for rengøringsassistenter, der desinficerer områder, der er forurenet med virussen. Vaccinen blev oprindeligt udviklet mod kopper, en beslægtet sygdom, men menes at være omkring 85 % effektiv mod abekopper.

Til dato er mere end 99 % af abekopper i Storbritannien blandt mænd, og størstedelen af ​​dem er hos mænd, der er homoseksuelle, biseksuelle eller som har sex med mænd. Forskere advarer om, at enhver, der er i tæt fysisk kontakt med en person, der er inficeret med abekopper eller deres tøj eller sengetøj, er i fare for sygdommen, uanset deres seksuelle orientering.

Der er i øjeblikket 793 tilfælde af abekopper i Storbritannien, ud af mere end 2.100 tilfælde i 42 lande globalt. Der er ikke rapporteret om dødsfald ud over Afrika.

Indtil sidste måned havde abekopper kun forårsaget betydelige udbrud i det centrale og vestlige Afrika; kontinentet har indtil videre rapporteret mere end 1.500 tilfælde og 72 formodede dødsfald i en separat epidemi. Vacciner er aldrig blevet brugt i Afrika til at bekæmpe abekopper.

“Usædvanlig og bekymrende” spredning

I sidste uge beskrev Verdenssundhedsorganisationens generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus den fortsatte spredning af abekopper i lande, der ikke tidligere har set sygdommen som “usædvanlig og bekymrende.”

Tedros indkalder til et ekspertmøde torsdag for at afgøre, om det voksende abekoppeudbrud berettiger til at blive erklæret en global nødsituation. Det ville give det samme betegnelse som COVID-19-pandemien og den igangværende indsats for at udrydde polio.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Lars Nielsen

Lars Nielsen

Journalist ved Newstimes.dk