Multi-room audio: Hvad er det, og hvordan får du det?

Multi-room audio. Foto: Shutterstock
Multirumslyd er, som navnet antyder, lyd i flere rum. Det er et koncept, der har eksisteret i mange år, hvor Sonos måske er pioneren.

Selvom selve ideen med at pumpe musik rundt i flere rum i dit hjem nu er nemmere end nogensinde før, kan det være utroligt vanskeligt at vælge det rigtige system. Der er ikke kun flere virksomheder, der tilbyder forskellige systemer, men der er også adskillige platforme, der alle tilbyder forskellige oplevelser og kompatibilitet med forskellige musiktjenester.

Vi har samlet alle de bedste muligheder på markedet for at hjælpe dig med at beslutte, hvilket multirums lydsystem der er for dig.

Hvad er multirumslyd?

Multirumslyd er, forenklet sagt, evnen til at lytte til musik i flere rum. Afhængigt af det system, du vælger, vil du enten være i stand til at afspille forskellige sange i forskellige rum på samme tid, den samme musik i alle rum, eller bare et par på samme tid.

Musik, der afspilles på tværs af et multirumslydsystem, kan komme fra streamingtjenester såsom Spotify eller Apple Music, eller din egen personlige musiksamling, uanset om det er på et NAS-drev (Network Attached Storage), din computer, en cd eller endda vinyl – med den rigtige opsætning.

Lydsystemer til flere rum har tendens til at være trådløse og styres ved hjælp af en app, så bortset fra at sikre, at en strømforsyning er i nærheden, og du har din smartphone klar, kan højttalere placeres, hvor som helst du vil i dit hjem. Naturligvis skal du have mindst én højttaler i hvert rum, du vil høre musik i.

Hvordan fungerer multirumslyd?

Et multirumssystem kan bestå af en række højttalere, hvad enten de er konventionelle trådløse højttalere, en soundbar eller soundbase eller endda noget andet AV-udstyr. Du kan også tilføje et linksystem til en aktuel hi-fi-opsætning med passive højttalere for at gøre det til et moderne musikalsk vidunder.

Forskellige systemer anvender forskellige platforme, og disse platforme bestemmer ikke kun brugeroplevelsen, og hvordan hvert multirumssystem fungerer, men de dikterer også, hvilke højttalere og systemer der arbejder sammen, og hvilke der ikke gør.

Sonos bruger for eksempel et lukket mesh-netværk, som i første omgang opretter forbindelse til dit Wi-Fi-hjemme, men derefter opretter sit eget netværk, så du ikke bruger dit eget Wi-Fi, når du bruger det. Mens mange er afhængige af Wi-Fi-oplevelsen alene, tilbyder nogle højttalere også yderligere tilslutningsmuligheder som Bluetooth, dette findes på produkter som Sonos Roam og Bose Portable Home Speaker.

Mens multirumslyd traditionelt har været domineret af hi-ii-virksomheder, såsom Denon, Bose, Sony, Panasonic og Yamaha, er tech-giganterne fra Google, Amazon og Apple nu også gået ind i kampen med deres egne højttalere.

I de fleste tilfælde, når du først har valgt dit multirumssystem, er du bundet til det. Det betyder, at du ikke kan mikse og matche forskellige højttalere og forvente, at de fungerer med hinanden.

Men nogle platforme, såsom Apple AirPlay 2, giver dig mulighed for at vælge og vrage, hvilke højttalere du ønsker (så længe de er kompatible) og få dem til at fungere i harmoni med hinanden.

Uanset hvilket system du vælger, kan du bruge en app på din telefon eller tablet til at styre det, når det først er oppe at køre, eller du kan endda nu bruge din stemme takket være Amazon Alexa, Google Assistant og Siri.

Hvilket multirumssystem skal jeg købe?

Musiksystemer til flere rum kommer i forskellige former og størrelser, så det kan være en krævende opgave at vælge det bedste til dig og dit hjem. Vi har samlet en liste over hovedspillerne i multirums-lydspillet, fra det altovervindende Sonos, til multirums-smarthøjttalere og endda den lille Google Chromecast Audio-dongle. Du finder helt sikkert noget, der passer til dig.

Sonos

Sonos er muligvis den største og mest kendte spiller på multirums-audiomarkedet. Sonos bruger traditionelt sit eget Wi-Fi-mesh-netværk frem for Bluetooth, så forbindelsen bliver ikke afbrudt af andre, der bruger dit bredbånd. Undtagelsen her er Sonos Roam og Sonos Move, som inkorporerer Bluetooth, mens de stadig integreres i Sonos-netværket.

Du styrer alt via Sonos-appen, der er kompatibel med Android og iOS – eller Sonos Controller-appen til Mac. Via appen kan du tilføje nye Sonos-enheder samt logge på alle musiktjenester, du abonnerer på.

Denon Heos hjemmehøjttalere

Denon har sit eget multi-room lydsystem kaldet Heos. Den har eksisteret i lang tid nu, og selvom den har et højttalerprogram, der ligner Sonos i sin kerne, er Heos som platform tilgængelig på tværs af et meget større udvalg af produkter fra både Denon og Marantz. Denons Heos-aktiverede højttalere er blevet omdøbt til Denon Home, men den underliggende teknologi er den samme, og de er stadig kompatible med ældre Denon Heos-modeller.

Ligesom Sonos bruger Denon Heos et mesh Wi-Fi-netværk, så du kun kan tilslutte Heos-aktiverede produkter – som der heldigvis er mange af. Alt styres via Denon Heos-appen, som er kompatibel med Android, iOS og Amazon.

Bose

Bose er en stor spiller i lydverdenen, så det er ingen overraskelse, at den også har en række multirumshøjttalere. Bose, der falder ind under Bose Smart Home-branding, har tre højttalere og en række hjemmebiografmuligheder.

Bose Smart-højttalere opretter forbindelse til Wi-Fi, men Bluetooth er også understøttet, noget ikke alle andre systemer på denne liste kan tilbyde. Højttalerne styres via Bose Music-appen, men der er stemmestyring via Google Assistant eller Alexa, samt fysiske kontroller på selve højttalerne.

Kompatible musiktjenester omfatter Spotify, Deezer, Amazon Music, iTunes og internetradio. Men med Bluetooth ombord kan du streame stort set al lyd fra en Bluetooth-enhed.

Bang & Olufsen

Bang & Olufsen-højttalere tilbyder ikke længere multirumsfunktioner gennem BeoLink eller BeoMusic-appen, men vælger i stedet kun at inkludere AirPlay 2 og Chromecast til integreret multirum.

Bang & Olufsen inkluderer typisk også Bluetooth og line-in, så kompatibiliteten forbliver bred, men dem, der leder efter en alt-i-et multirumsløsning, vil måske søge andre steder.

Samsung

Samsung har ikke så meget fokus på multiroom i disse dage, men det tilbød tidligere R-serien med 360-graders lydoutput, som viste sig at være meget populær især blandt Samsung-tilhængere.

R-serien af højttalere er nu udgået, men bestod af R1, R3, R5, R6 og R7. Disse højttalere er afhængige af deres eget mesh-netværk til at tale med hinanden og afspille musik uden at blive afbrudt.

Google Chromecast

Google er meget tilhænger af multirumslyd, og dens Chromecast indbyggede platform kan findes på mange trådløse højttalere. Teknikgiganten har også sin egen Chromecast Audio-dongle, der kan tilsluttes højttalere, uanset om de er Bluetooth eller en del af et hi-fi-system via en 3,5 mm-forbindelse, hvilket gør dem til Wi-Fi-aktiverede multirumshøjttalere i stedet.

Den indbyggede Chromecast-platform er helt åben, så alle kompatible højttalere fungerer sammen, og antallet af understøttede tjenester er stort. Du kan også spejle lyden fra en webbrowser eller YouTube.

Apple AirPlay 2

Apple annoncerede AirPlay 2 på WWDC 2017 og introducerede med det multirumslyd. Naturligvis understøttes det kun af Macs og iOS-enheder, og du kan kun streame den samme sang til flere højttalere og rum i stedet for at afspille forskellige i hjemmet. Producenter har været hurtige til at omfavne teknologien, enten ved at opdatere tidligere højttalere eller frigive nye.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Lars Nielsen

Lars Nielsen

Journalist ved Newstimes.dk