Krigen i Ukraine: Rusland bliver Kinas største olieleverandør

Rusland nu Kinas største olieleverandør. Foto: Shutterstock

Rusland er blevet Kinas største leverandør af olie, da landet solgte nedsat råolie til Beijing under sanktioner over Ukraine-krigen

Importen af russisk olie steg med 55 % fra et år tidligere til et rekordniveau i maj, og fortrængte Saudi-Arabien som Kinas største leverandør.

Kina har skruet op for indkøb af russisk olie på trods af efterspørgsel dæmpet af Covid-begrænsninger og en aftagende økonomi.

I februar erklærede Kina og Rusland, at deres venskab havde “ingen grænser”. 

Og kinesiske virksomheder, herunder den statslige raffinaderigigant Sinopec og det statsdrevne Zhenhua Oil, har øget deres indkøb af russisk råolie i de seneste måneder efter at være blevet tilbudt store rabatter, da købere i Europa og USA undgik russisk energi i overensstemmelse med sanktionerne over landets krig mod Ukraine .

Har overhalet leverencer fra Saudi Arabien

Importen til Kina, som inkluderer forsyninger pumpet gennem det østlige Sibiriens Stillehav-rørledning og forsendelser ad søvejen, udgjorde næsten 8,42 millioner tons i sidste måned, ifølge data fra den kinesiske General Administration of Customs.

Det skubbede Saudi-Arabien – tidligere Kinas største kilde til råolie – ind på andenpladsen med 7,82 millioner tons.

I marts sagde USA og Storbritannien, at de ville forbyde russisk olie, mens EU har arbejdet på at stoppe sin afhængighed af russisk gas, da Vesten optrapper den økonomiske reaktion på invasionen af Ukraine.

Med skyhøje brændstofpriser er det ikke kun bilister, der fylder op, når de får øje på en handel. Det er heller ikke kun Kina, der har draget fordel af disse rabatter fra Rusland, da sidstnævnte forsøger at vinde nye skik; Indien har også øget indkøbene.

Det, sammen med skyhøje råomkostninger, hjalp Rusland til faktisk at vokse indtægter i umiddelbar eftervirkning af landets invasion af Ukraine.

Men allerede nu er Ruslands olieindtjening begyndt at falde – og det vil blive intensiveret, efterhånden som andre europæiske nationer kaster sig ud efter alternative energikilder.

Ukraine advarer

I mellemtiden har Ukraines handelsrepræsentant sendt en skarp advarsel til dem, der vælger at købe mere fra Rusland. Taras Kachka fortalte, at Moskva ville “væbne hvad som helst”, bruge deres afhængighed som et middel til at manipulere og holde lande til løsesum. Men da de jagter en (relativ) handel på et udfordrende tidspunkt, er den advarsel, at de, der tager deres skik til Rusland, kan være nødig til at lytte.

På det tidspunkt sagde USA’s præsident Joe Biden, at tiltaget var rettet mod “hovedpulsåren i Ruslands økonomi”.

Energieksport er en vigtig indtægtskilde for Rusland, men tiltaget vil sandsynligvis også påvirke vestlige forbrugere.

Enorm indtægt for Rusland

I sidste uge sagde en rapport fra Tænketanken Center for Research on Energy and Clean Air, at Rusland tjente næsten 100 milliarder dollars (over 700 milliarder kr) i indtægter fra eksport af fossile brændstoffer i de første 100 dage af landets invasion af Ukraine på trods af et fald i eksporten i maj.

Den Europæiske Union udgjorde 61 % af denne import til en værdi af cirka 59 mia. USD.

Samlet set falder eksporten af russisk olie og gas, og Moskvas indtægter fra energisalg er også faldet fra et toppunkt på godt 1 mia. USD om dagen i marts.

Men indtægterne oversteg stadig omkostningerne ved Ukraine-krigen i løbet af de første 100 dage – med CREA’s vurdering, at Rusland bruger omkring 876 millioner dollars om dagen på invasionen.

Mandagens tal viste også, at Kina importerede 260.000 tons iransk råolie i sidste måned, dets tredje forsendelse af iransk olie siden december sidste år.

Kina er fortsat med at købe iransk olie på trods af amerikanske sanktioner mod Teheran.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Lars Nielsen

Lars Nielsen

Journalist ved Newstimes.dk