Britiske ejendomspriser stiger med hurtigste hastighed i 18 år

Ubalance mellem udbud og efterspørgsel fortsætter med at drive priserne op på trods af leveomkostningskrisen. Foto: Shutterstock.

Huspriserne i Storbritannien steg i sidste måne med den hurtigste årlige hastighed i 18 år, da efterspørgslen – især efter større boliger – fortsatte med at overgå antallet af ejendomme på markedet.

 

Halifax, en af ​​landets største realkreditinstitutter og en del af Lloyds Banking Group, sagde, at markedet “trodsede alle forventninger om en afmatning”, hvor priserne steg med 13 % fra år til år i juni, det højeste siden slutningen af ​​2004. Priserne steg 1,8 % sammenlignet med maj, som var den største månedlige stigning siden begyndelsen af ​​2007.

En typisk ejendom koster nu 294.845 £ (2572 tusind danske kroner), endnu en rekord, da priserne fortsætter med at stige på trods af leveomkostningskrisen. Huspriserne er steget hver måned i løbet af det seneste år og er steget med 6,8 ​​% indtil videre i år, eller £18.849 i kontanter (157.000 danske kroner).

“Ejendomspriserne ser indtil videre ud til i vid udstrækning at være blevet isoleret fra leveomkostningspresset . Det skyldes blandt andet, at stigningen i leveomkostningerne lige nu mærkes mest af folk med lavere indkomster, som typisk er mindre aktive med at købe og sælge huse. I modsætning hertil vil højere indkomster sandsynligvis være i stand til at bruge ekstra midler sparet under pandemien.”

Stort skift i efterspørgslen mod større ejendomme

Han sagde, at boligmarkedet ikke ville forblive immunt over for den økonomiske afmatning. Men indtil videre blev det understøttet af et “stort skift” i efterspørgslen mod større ejendomme, hvor gennemsnitspriserne for parcelhuse steg næsten det dobbelte af lejlighederne i løbet af det seneste år (13,9 % mod 7,6 %).

“Med tiden vil øget pres på husholdningernes budgetter fra inflation og højere renter dog veje tungere på boligmarkedet i betragtning af den indvirkning, dette har på overkommelighed,” tilføjede Galley. Han sagde, at forholdet mellem huspriser og indkomst havde nået et rekordniveau.

“Så selvom det kan komme senere end tidligere forventet, bør en opbremsning af boligprisvæksten stadig forventes i de kommende måneder.”

To højtstående embedsmænd fra Bank of England sagde onsdag, at centralbanken ville “gøre, hvad der er nødvendigt” for at forhindre, at de voldsomme leveomkostninger bliver et varigt inflationsproblem, hvilket antyder yderligere og muligvis større renteforhøjelser. Banken har hævet renten fem gange siden december til 1,25 pct.

Væksten størst i Nordirland

Nordirland har fortsat den stærkeste årlige vækst i huspriserne, op med 15,2 % til en gennemsnitlig ejendomspris på £187.833, sagde Halifax. Wales er tæt efter med 14,3 % årlig vækst til en gennemsnitlig pris på £219.281.

Et skotsk hjem koster nu i gennemsnit £201.549 ( 1849 tusind danske kroner), og bryder igennem £200.000 (1749 tusind danske kroner) for første gang i historien og en stigning på 9,9 % i forhold til juni sidste år.

London fortsætter med at halte bagefter andre regioner med årlige prisstigninger på 7,1 %, men med en gennemsnitlig ejendomspris på £547.031 ( 4373 tusind danske kroner) er det stadig det klart dyreste sted i Storbritannien at købe et hus.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Sara Nielsen

Sara Nielsen

Journalist ved Newstimes.dk