Skovenes modstandskraft svækkes af klimaforandringer

Foto: Shutterstock

Ny forskning fra Firenze Universitet viser, at verdens skove får stadigt sværere ved at reetablere sig i kølvandet på naturlige hændelser som tørke og brande såvel som antropologisk skovrydning.

 

Ved hjælp af satellitdata fra de sidste 20 år har et forskerhold studeret den globale vegetation. De stigende temperaturer viser sig at have en negativ effekt på skove i tropiske, subtropiske og tempererede egne, hvor størstedelen af jordens skove findes. Kun i de kolde egne virker klimaforandringer til at være til fordel for skovene.

I forbindelse med den langvarige hedebølge i det sydlige Europa i år har der været 2000 naturbrande. Gennemsnittet for naturbrande i Europa over de sidste 15 år ligger kun på 520 brande årligt. Hvis skovene ikke kan gendannes kan de ende som ufrugtbar savanne, hvilket tæller negativt i CO2-regnskabet.

Færre skove betyder mere CO2

Skovene i naturlig balance mellem optaget og frigivet CO2, men er de ikke i stand til at gendannes efter at have taget skade, udledes der store mængder af det overskydende biologiske kulstoflager, der yderligere stimulerer klimaforandringer negativt.

Forskerholdet har brugt maskinlæring, hvor computerne lærer, hvad de skal kigge efter i forhold til at få analyseret de enorme mængder data i to årtiers satellitobservationer.

Lederen af forskerholdet Giovanni Forzieri peger på, at en løsning på udfordringen kan være at styrke skovenes naturlige biodiversitet i træer. Jo flere forskellige typer træer en skov består af, desto nemmere har skovene ved at komme sig, når de har oplevet et tab af vegetation.

Kilde: TV2

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Lars Nielsen

Lars Nielsen

Journalist ved Newstimes.dk