Rusland ønsker tættere sikkerhedsbånd med Kina som hovedmål

Vladimir Putin. Foto: Shutterstock.

Moskva har gjort styrkelse af båndene til Kina til et toppolitisk mål, sagde en højtstående russisk embedsmand under et besøg i Kina mandag.

 

Nikolai Patrushev, sekretær for Det Nationale Sikkerhedsråd ledet af den russiske præsident Vladimir Putin, sagde: “Vi vil styrke vores omfattende partnerskab og strategiske samarbejde med Beijing som en absolut prioritet for russisk udenrigspolitik.”

Patrushev er en af ​​Putins nærmeste medarbejdere. I et møde med en højtstående embedsmand i det kinesiske kommunistparti, Guo Shengkun, sagde han: “Under de nuværende omstændigheder skal vores lande vise større vilje til at støtte hinanden og udvikle samarbejde.”

Patrushevs kontor sagde i en erklæring efter mødet i Nanping, Kina, at begge parter var “over for ekstremisme og fremmede lande, der søger at underminere den forfatningsmæssige orden i de to lande for at fremme en uafhængig politik for Rusland og Rusland.”

“De er enige om at udvide efterretningsdelingen for at imødegå forsøg på at drive Kina til vanvid for nationale interesser.”

Kinesiske og russiske embedsmænd understregede også behovet for at udvide cybersikkerhedssamarbejdet og styrke båndene mellem retshåndhævende myndigheder om terrorbekæmpelse.

Erklæringen afslørede ingen detaljer om det mulige samarbejde.

Putin mødtes med den kinesiske præsident Xi Jinping i Usbekistan i sidste uge.

En kinesisk regeringserklæring udsendt efter mødet nævnte ikke specifikt Ukraine, men sagde, at Xi havde lovet at “stærkt støtte” Ruslands “kerneinteresser”.

Beijing bruger “kerneinteresser” til at beskrive spørgsmål som national suverænitet og det regerende kommunistpartis krav på Taiwan, som det ønsker krig om. Xi Jinping-administrationen, som sagde, at den havde “uendeligt” venskab med Rusland, før den invaderede Ukraine den 24. februar, nægtede at kritisere Ruslands militære handlinger.

Økonomisk usikkerhed

Både Kina og Indien har øget deres import af russisk olie og gas, hvilket har hjulpet Moskva med at opveje de vestlige sanktioner pålagt for dets handlinger i Ukraine.

I et møde med Xi torsdag roste Putin Kinas “afbalancerede” tilgang til Ukraine-krisen og sagde, at han var åben for at diskutere Beijings “bekymringer” om Ukraine.

Putins sjældne omtale af Kinas bekymringer stammede fra virkningen af ​​stigende oliepriser og økonomisk usikkerhed, der skyldes næsten syv måneders kampe i Ukraine.

Xi og Putin har annonceret deres otte lande Shanghai-samarbejde, en sikkerhedsalliance, der er skabt for at opveje amerikansk indflydelse, herunder Indien, Pakistan og fire tidligere sovjetstater i Centralasien.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Jonas Hansen

Jonas Hansen

Sportsjournalist ved Newstimes.dk