Regeringen: Opfordring til kriminalitet skal straffes

Mattias Tesfaye. Foto: Shutterstock.

Regeringen foreslår nu at gøre det strafbart for kriminelle at opfordre eller rådgive børn til at begå kriminalitet.

 

I praksis ønsker regeringen en ny bestemmelse indsat i den danske straffelov. Bestemmelsen skal gøre det strafbart, hvis kriminelle involverer børn og unge under 18 år i kriminalitet.

Forslaget, der udgør et nyt bandeudspil, blev tirsdag præsenteret af justitsminister Mattias Tesfaye (S).

Den ulovlige rekruttering kan f.eks. ske ved opfordring, rådgivning eller vil at stille redskaber til rådighed, lyder det i regeringens forslag.

– Hvis et bandemedlem giver en gymnasieelev en mobiltelefon med et taletidskort i og siger, at “nu står du for narkosalg på dit gymnasium”, så mener jeg, at alene det at eksempelvis udlevere et redskab og instruere en i, hvordan man agerer som pusher på et gymnasium, skal selvstændigt kriminaliseres, siger Mattias Tesfaye til Ritzau.

Justitsministeren nævner også et andet eksempel:

-Hvis en 16-årig dreng står i baggrunden, mens en kriminel afpresser en butiksejer for penge, så skal det også tælle med som instruering og være strafbart.”

– Nogle af de her ting opdager politiet i forvejen som en del af deres almindelige efterforskning, men når det ikke er selvstændigt kriminaliseret, skal der ret meget til for, at man kan straffe nogen for medvirken.

– Så skal de nærmest fanges med stofferne nede i kantinen på skolen for at man kan straffe nogen for medvirken, siger justitsministeren.

Ministeren mener, at den nye lov vil skulle have en strafferamme på fire år. Førstegangstilfælde bør straffes med fængsel i omkring 30 dage.

Han forestiller sig, at “det maksimalt skal kunne udløse fire år i fængsel, men et førstegangstilfælde vil ende på omkring 30 dage”.

Regeringen og Mattias Tesfayes bandeudspil indeholder også flere andre initiativer.

Vil følge pengesporet

– Jeg synes, at det er for let for banderne at rekruttere nye medlemmer. Jeg synes man slipper for let for vold og narko, og jeg synes særligt, at vores efterforskning efter bagmændene er for svag, forklarer justitsministeren til Ritzau.

Blandt andet er planen at ansætte 50 personer til at “følge pengesporet”.

– Så vi kan finde ud af, hvem der i sidste ende er i toppen af hierarkiet. Og det kan vi godt, for vi har kompetencerne til det. Men vi mangler muskelkraft, understreger Mattias Tesfaye.

– Det er vigtigt for mig, at vi ikke kun går efter de små fisk, men også får buret nogle af bagmændene inde, sslutter Mattias Tesfaye.

Regeringen foreslår også, at den maksimale strafferamme for besiddelse af flere våben på samme sted skal hæves fra 8 til 16 år.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Per Draker

Per Draker

Ansvarshavende redaktør/Journalist på Newstimes.dk