Polen planlægger atomkraftværk 200 km fra Bornholm

Foto: Shutterstock.

Høje energipriser fører nu til planer i Polen om at bygge et nyt atomkraftværk kun 200 kilometer fra Bornholm. Det skriver netmediet polennu.dk ifølge Ritzau.

 

Atomkraftværket skal efter planen opføres i den nordlige region Pommern, hvor også havnebyen Gdansk ligger

Atomkraft indgår i Polens plan for energi frem til 2040. Polen er del af en konvention, som forpligter landet til at invitere til høringssvar, når et projekt potentielt kan medføre grænseoverskridende påvirkninger af miljøet.

Invitationen til høring betyder, at blandt andet den danske offentlighed, danske myndigheder og danske interesseorganisationer har mulighed for at blive hørt i forhold til projektet.

Miljøstyrelsen oplyser, at det er den, der skal stå for høringen i Danmark.

Efter planerne skal byggeriet påbegynde i 2026, hvor værket forventes endeligt færdigt i 2033.

Vil udfase kulenergi

Planerne i Polen om atomkraft har til formål at udfase kul, der i 2016 ifølge tal fra Dansk Industri udgjorde 51 procent af det samlede polske energiforbrug.

I forbindelse med landets planer om overgang til atomkraft har USA tilbudt  Polen med at bygge i alt seks atomreaktorer, der kan producere energi fra atomkraft.

Atomkraft er langt mere energidygtigt per gram end eksempelvis kul. Ifølge tal fra NRGi kan ét gram uran producere samme mængde energi som næsten tre tons kul.

Meddelelsen om invitationen til høringssvar om atomkraftværket kommer, få dage før statsminister Mette Frederiksen (S) skal rejse til Polen, hvor hun tirsdag skal deltage i åbningen af gasledningen Baltic Pipe, der skal gøre Polen uafhængig af russisk gas.

Statsministeren deltager sammen med den polske premierminister og den norske statsminister. Også klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) deltager i ceremonien.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Per Draker

Per Draker

Ansvarshavende redaktør/Journalist på Newstimes.dk