Kronprinsparret deltager i åbning af FN´s Generalforsamling

Kronprinsparret. Foto: Shutterstock.

Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary vil til september deltage i åbningen af FN’s Generalforsamling i den amerikanske delstat New York. Det skriver Kongehuset på dets hjemmeside.

 

Kronprinsparret vil under opholdet deltage i en række arrangementer og møder, hvor der vil være fokus på FN’s 2030-dagsorden for bæredygtig udvikling, skriver Kongehuset.

Danmark vil ved samme lejlighed lancere sit kandidatur til en plads i  FN’s Sikkerhedsråd i perioden 2025-2026.

Sikkerhedsrådet er et af de vigtigste organer inden for FN og har én primær opgave – at sikre international fred og sikkerhed.

Danmark har siden 2021 haft det erklærede officielle mål at opnå en plads i Sikkerhedsrådet.

Statsminister Mette Frederiksen oplyser til Ritzau, at regeringen vil arbejde for, at Danmark får plads i FN’s Sikkerhedsråd.

– At blive valgt ind er en stor opgave og en langstrakt valgkamp. Vi skal have 129 forskellige lande til at bakke op om det danske kandidatur, udtaler statsministeren.

Siden 1990 har der været kampvalg i 11 ud af 16 valg til Sikkerhedsrådet. Det er derfor ikke usandsynligt, at der også i år bliver kamp om pladserne.

Tidligere udenrigsminister og formand for SF Holger K. Nielsen er blevet valgt som særlig repræsentant, og skal forsøge at sikre Danmark en plads i rådet.

Oprindeligt var den tidligere Venstremand Kristian Jensen udvalgt til posten. Han meddelte dog i marts sin afgang for at blive administrerende direktør for energiorganisationen Green Power Denmark.

Danmark har tidligere været medlem

Danmark har fire gange tidligere været en del af Sikkerhedsrådet. Senest var i 2005-2006.

FN’s Sikkerhedsråd har 15 medlemmer. Fem lande er faste medlemmer, mens de ti andre pladser besættes for to år ad gangen.

Hvert år udskiftes fem af de ikke-faste medlemslande, og for at blive valgt skal et land have 2/3 af de afgivne stemmer i FN’s Generalforsamling.

De faste medlemmer er Frankrig, Kina, Rusland, Storbritannien og USA.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Per Draker

Per Draker

Ansvarshavende redaktør/Journalist på Newstimes.dk