EU tillader Rusland at transportere varer gennem NATO-lande efter Putin-advarsel

Foto: Shutterstock.

Rusland har tilladelse til at transportere sanktionerede varer gennem EU- lande, så længe det foregår med jernbane, forlød det onsdag fra EU.

 

I juni anvendte Litauen EU-sanktioner, som blev pålagt Rusland i kølvandet på landets invasion af Ukraine, for at begrænse transit af visse russiske varer som kul, jern og stål til den russiske enklave Kaliningrad.

Kaliningrad er et stykke russisk-kontrolleret territorium klemt mellem Østersøen og Litauen og Polen, som begge er medlemmer af EU og NATO. Den russiske præsident, Vladimir Putins administration, fordømte skarpt tiltaget, og Kreml-talsmand Dmitry Peskov kaldte det “mere end alvorligt” og en “krænkelse af alt”, ifølge Reuters.

Putins allierede Nikolai Patrushev, sekretæren for Ruslands sikkerhedsråd, advarede også om “alvorlige konsekvenser” som følge af restriktionerne, rapporterede Guardian. Dette opmuntrede frygten for, at den igangværende Rusland-Ukraine-krig kunne eskalere dramatisk, eftersom angreb på et NATO-medlemsland kunne tvinge militæralliancen direkte ind.

Ny juridisk vejledning udstedt af Europa-Kommissionen onsdag specificerede, at selvom “transit af sanktionerede varer ad landevejen med russiske operatører ikke er tilladt” under EU’s sanktioner, “eksisterer der intet lignende forbud for jernbanetransport.” Det betyder, at Rusland faktisk kan transportere det sanktionerede gods med jernbane til Kaliningrad gennem NATO-medlemmerne Litauen og Polen.

“Transit af sanktionerede militær varer og varer og teknologi med dobbelt anvendelse er under alle omstændigheder fuldstændig forbudt – uanset transportformen,” tilføjede den.

Europa-kommissionen opfordrede sine medlemslande til at forhindre enhver “omgåelse” af blokkens restriktioner, samt at overvåge handelsstrømmene mellem Rusland og Kaliningrad for at sikre, at sanktionerede varer ikke kan komme ind i EU’s toldområde.

Det understregede også vigtigheden af ​​EU’s sanktioner som reaktion på Ruslands igangværende invasion og sagde, at restriktionerne er “uden fortilfælde og designet til at øge det økonomiske pres på Rusland og underminere dets evne til at føre sin krig mod Ukraine.”

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Sara Nielsen

Sara Nielsen

Journalist ved Newstimes.dk