Beijings seneste trusler mod Taiwan

Foto: Shutterstock.

Selvom amerikanske embedsmænd siger, at de ikke er bekendt med specifikke rapporter, der indikerer, at Beijing snart vil angribe mod Taiwan, som det betragter som en oprørsprovins, er Washington mere og mere bekymret for, at dette kan ske.

 

En stor bekymring, ifølge New York Times, er, at Beijing vil afskære hele eller dele af Taiwan-strædet, som den  amerikanske flådes skibe ofte passerer igennem. Enhver eskalering af spændingerne mellem det kinesiske fastland og Taiwan vi have vidtrækkende konsekvenser for den globale økonomi og virksomheder.

The Times’ Edward Wong, David E. Sanger og Amy Qin skrev, at de interne bekymringer forstærkedes, efterhånden som administrationen arbejdede på at afholde formanden for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, fra at besøge Taiwan i næste måned.

Nogle analytikere siger, at en demonstration af amerikansk støtte til Taiwan er mindre risikabelt end et besøg af Pelosi. I stedet kunne Washington sende en højtrangerende militærofficer eller underskrive en bilateral handelsaftale for at hjælpe øen med at reducere sin økonomiske afhængighed af Beijing.

Kinesiske embedsmænd fordømte Pelosis plan og truede med gengældelse. Risikoen for kinesisk aggression mod Taiwan er blevet mere presserende siden det russiske angreb på Ukraine.

Kinesiske embedsmænd er meget opmærksomme på, at Biden-administrationen har lært af den russiske invasion for at presse Taiwan til at bestille missiler og håndvåben til asymmetrisk krigsførelse.

Hvad er målet?

Målet er at sikre, at den demokratiske ø har nok effektive våben og forsvar til at afskrække kinesiske ledere fra at forsøge at angribe den.

En kinesisk invasion af Taiwan kan også skabe en national sikkerhedskrise for USA. Hvis Kina afbryder Taiwans eksport af halvledere, vil det amerikanske militær, der er afhængigt af dem, stå over for alvorlige problemer.

En enkelt virksomhed,Taiwan Semiconductor Manufacturing Corporation, leverer mere end 90 % af verdens mest avancerede masseproducerede halvlederkategorier.

I USA forventes Senatet at stemme om et lovforslag, der vil give mere end 52 milliarder dollars (381 milliarder kroner) til virksomheder, der bygger halvlederfabrikker i landet.

De øgede spændinger kommer i takt med, at konsekvenserne af Kinas økonomiske afmatning mærkes globalt.

Taiwans halvlederindustri boomer, men stigende råvarepriser, forsyningskædeforstyrrelser forværret af produktionsstop i Kina og følger fra krigen i Ukraine udgør betydelige risici for øens økonomi.

“Alle disse er globale udfordringer, men Taiwan er på forkant – i det vigtigste øjeblik af disse risici,” sagde Syaru Shirley Lin, en senior fellow ved Brookings Institution, ved en begivenhed i maj.

Enhver yderligere afmatning i Kinas økonomi vil have store konsekvenser for Taiwan, hvis eksport til Kina ramte rekordhøje sidste år.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Sara Nielsen

Sara Nielsen

Journalist ved Newstimes.dk