NATO sender klart signal til Rusland

Foto: Shutterstock.

Da han ankom til starten af ​​NATO-topmødet i Madrid onsdag (29. juni 2022), skitserede generalsekretær Jens Stoltenberg de vigtigste beslutninger, der vil blive truffet for at transformere Alliancen og beskytte dens borgere.

Dette vil omfatte et nyt strategisk koncept – “en plan for, hvordan man tager NATO ind i fremtiden i en mere konkurrencedygtig og farlig verden” – et grundlæggende skift i NATO’s afskrækkelse og forsvar, samt stærk støtte til Ukraine på længere sigt, og endnu tættere samarbejde med partnere.

“Lederne vil også træffe en historisk beslutning om at invitere Finland og Sverige til at blive medlemmer af NATO,” sagde hr. Stoltenberg og tilføjede, at dette blev gjort muligt af den trilaterale aftale, der blev indgået tirsdag mellem Tyrkiet, Finland og Sverige.

Stoltenberg sagde, at Ruslands krig præsenterer den mest “alvorlige sikkerhedskrise” i årtier og den “største udfordring”, NATO har stået over for i sin historie.

»Rusland er gået væk fra det partnerskab og den dialog, som NATO har forsøgt at etablere med Rusland i mange år. Det har de gjort ikke mindst ved den brutale invasion af Ukraine, en åbenlys krænkelse af ikke kun internationalt styre, men også af alle de dokumenter og aftaler, vi har underskrevet med Rusland for at forsøge at etablere en ramme for en meningsfuld dialog med Rusland.” sagde Stoltenberg.

Jens Stoltenberg forventer, at allierede klart vil sige, at Rusland udgør en direkte trussel mod NATO-medlemslandenes sikkerhed, mod deres værdier, mod den regelbaserede internationale orden.

NATO-medlemmer er forenede i at ville placere flere våben langs alliancens østlige flanke, og er endda enige om, at der bør være flere styrker sat på standby for hurtigt at drage østpå, hvis det er nødvendigt.

NATO-ledere forberedte sig på at styrke alliancens forsvar over for russisk aggression i Europa, herunder etablering af en ny styrkemodel, der ville sætte omkring 300.000 soldater i høj beredskab til at håndtere eventuelle fremtidige trusler.

“Vi sender et stærkt budskab til [den russiske præsident Vladimir] Putin: ‘du vil ikke vinde’,” sagde den spanske premierminister Pedro Sanchez, topmødets vært, i en tale.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Sara Nielsen

Sara Nielsen

Journalist ved Newstimes.dk