Kvindernes ligestillingsdag – historie, betydning og fest

Kvinders Rettighedsdag fejres hvert år den 26. august. Foto: Shutterstock

Kvinders Ligestillingsdag fejres globalt for at øge opmærksomheden mod kønsdiskrimination og fejre kvinders succes i forskellige sektorer.

Hvad er kvinders ligestillingsdag? 

Kvinder er selv i dag stadig bagud, når det handler om ligeløn ved siden af ​​jobstatus. National Kvinders Ligestillingsdag fejres for at mindes de milepæle, som kvinder har overvundet mod samfundsdiskrimination og har udmærket sig i forskellige professionelle sektorer og i livet. USA erklærede i sin 19. ændring, at alle amerikanske kvinder skulle have stemmeret og ingen diskrimination på arbejdspladsen baseret på køn.

Hvornår fejres kvinders ligestillingsdag? 

Kvinders Rettighedsdag fejres hvert år den 26. august og markerer kvinders fremskridt globalt med utallige muligheder foran sig.

Hvad er historien om kvinders ligestillingsdag?

Inden borgerkrigen i USA blev indledt, var kvindernes valgretsbevægelse allerede begyndt. I 1830’erne havde USA givet stemmeret fra rige hvide mænd med masser af egenskaber til hvide mænd, uanset hvor meget ejendom de havde i deres navn. USA blev det centrale grundlag for forskellige bevægelser i disse tider, herunder anti-slaveri, moralske bevægelser, afholdsbevægelser og andre. Kvinder var kendt for at spille en afgørende rolle i hver af dem.

Det var der i New York i 1848, at abolitionister samledes for at diskutere de forskellige samfundsproblemer, som kvinder stod over for hver dag. Man ville blive overrasket over at vide, at få mænd i denne diskussion opmuntrede ideen om, at kvinder skulle have deres egne politiske identiteter og ville være uafhængige individer og ikke forlængelser af deres fædre og ægtemænd. National American Woman Suffrage Association startede i 1890’erne og blev ledet af Elizabeth Cady Stanton.

I 1920 underskrev Bainbridge Colby, udenrigsminister, proklamationen, der gav amerikanske kvinder stemmeret. Efter 1970, i 1971, efter Women’s Strike For Equality, og derefter i 1973, arbejdede kongresmedlem Bella Abzug fra New York på at indføre den 26. august som Women’s Equality Day. 

Den 16. august 1973 udstedte præsident Nixon proklamation 4236, som delvist begyndte: “Kampen for kvinders valgret var imidlertid kun det første skridt mod fuld og lige deltagelse af kvinder i vores nations liv. I de seneste år har vi gjort andre store fremskridt ved at angribe kønsdiskrimination gennem vores love og ved at bane nye veje til lige økonomiske muligheder for kvinder. I dag yder kvinder i stort set alle dele af vores samfund vigtige bidrag til kvaliteten af ​​det amerikanske liv. Og alligevel er der stadig meget at gøre.”

Betydningen af ​​kvinders ligestillingsdag 

Betydningen bag kvindernes ligestillingsdag den 26. august er at fejre kvinder og anerkende den rejse, de har været igennem for at nå deres mål i et mandsdomineret samfund. Det hjælper ikke kun med at fejre den 19. ændring af USA’s forfatning, men det anerkender alle de præstationer, kvinder har opnået i alle sektorer, som kun skulle være beregnet til mænd. Denne dag hjælper folk med at blive opmærksomme på de forhindringer, som kvinder står over for med hensyn til beskæftigelsesmuligheder, abortrettigheder, lønforskelle, kønsbaseret vold og diskrimination og følelsesmæssig og fysisk tortur.

Hvordan kan du fejre kvinders ligestillingsdag? 

At fejre verdensdagen for kvinders ligestilling handler ikke kun om at glæde sig over sejrene, men om at forstå den lange vej, der stadig er tilbage at overvinde, og hvad du kan gøre for at gøre det glat. Brug energi på at gøre verden til et bedre sted for kvinder at leve i med disse ideer.

1. Spred bevidsthed

Ikke alle er klar over, hvad Kvindernes Ligestillingsdag er, og det kan du spille en kæmpe rolle i ved at sprede budskabet. Lav evt. brochurer og del dem ud blandt venner, kolleger, naboer. Hvis det er muligt, efterlad kopier på biblioteket og lokale butikker og distribuer dem til lærerne.

2. Støt kvinders rettigheder globalt

Ligesom kvinder før havde kæmpet for deres stemmeret, er det nu din tid til at kæmpe for kvinders rettigheder nu. Kvinder i underudviklede lande står over for mange problemer, og du kan bruge din stemme til at stå ved siden af ​​dem.

3. Donér til forskellige formål, der støtter ligestilling

Der er så mange organisationer og ngo’er derude, der arbejder dag og nat og støtter sager, der fører til forbedring af kvinder. Dette kan være noget som lige adgang til uddannelse, sundhedspleje, stemmeret, antidiskriminationslove. Sørg dog for, at du donerer, når det er muligt og realistisk. Du kan også være frivillig i forskellige organisationer og hjælpe kvinder med at forstå vigtigheden af ​ hygiejne i perioder.

Hvorfor elsker alle kvinders ligestillingsdag? 

Et meget vigtigt spørgsmål, der ligger i folks sind, er ikke blot vigtigheden, men hvorfor er der så meget kærlighed til denne særlige dag i alles hjerter; især kvinder? Nå, her er dit svar:

  1. Du kan holde kvindernes ligestillingsdag, fordi den giver alle et fyrtårn af håb. Midt i den mørke historie med kønsdiskrimination og vold er dette en stråle af optimisme, der bringer en ende på undertrykkelse og uretfærdighed.
  2. Selvom kampen for kvinders rettigheder stadig ikke er slut, og der er lang vej igen, betyder denne dag stadig et spring i retning af et rummeligt samfund, hvor kvinder ville blive givet den samme respekt og dele som mænd, som det er meningen.
  3. Det er en dag, hvor den yngre generation ærer de kvinder, der har kæmpet for deres rettigheder, så de kan leve med deres egen identitet og selvstændighed.
  4. Denne dag foreviger de ofre, som forgængerne gjorde, da de gav deres kommende generation en lys fremtid.
  5. Det er en dag, der minder alle om, at kvinder alene har enorm magt og i fællesskab kan gøre en enorm indflydelse.

Derfor er dette alt på Kvindernes Ligestillingsdag – dens historie, betydning sammen med fejring. Ligesom forfædrene har brudt grænser, er det vores ansvar at sikre, at den yngre generation besidder det fort og fortsætter med at kæmpe for ligestilling.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Per Draker

Per Draker

Ansvarshavende redaktør/Journalist på Newstimes.dk