Landmænd skal lære at høste andet end afgrøder

Der skal flere marker med solpaneler. Foto: Shutterstock

Nye resultater viser, at det er muligt at høste både solenergi og grøntsager fra samme mark. Det giver muligheder for at løse klimakrisen og samtidig mætte verdens stigende befolkning.

Solceller er kendt som en grøn teknologi, men når man dækker en hel mark med de blåsorte solpaneler, ser den alt andet end grøn ud. Og det er ikke kun et spørgsmål om, at nogle ikke bryder sig om at se på solcellerne. Der, hvor man høster sol, kan man ikke høste andet, og i en verden, hvor befolkningen stiger, har vi brug for al den landbrugsjord, vi har.

Sådan har det traditionelt været, i hvert fald indtil nu. Men faktisk er det muligt både at producere strøm og afgrøder fra samme mark, og metoden er ved at sprede sig i takt med, at efterspørgslen efter grøn energi stiger samt solcellerne bliver billigere at producere.

Prisen på solceller er generelt styrtdykket i de sidste mange år. Og det har længe været en drøm at kombinere landbrug og udnyttelse af solens energi, men dengang var solceller noget, man satte på satellitter og rumsonder – ikke noget, en landmand stillede op på sin mark. Prisen på solcelle er faldet så kraftigt, så man i dag får omkring 100 gange flere solceller for samme pris. Alene siden 2010 er prisen faldet med 90 procent.

Det summer af penge, mens afgøderne spirer

Den amerikanske farme Byron Kominek besluttede at satse gårdens fremtid og tage et lån for at prøve noget helt nyt: Han fik installeret 3200 solpaneler ude på marken for at producere og sælge solenergi, og det gav pote.

– Den summen, du hører her, er solcellerne, der laver penge til os, siger Kominek til en reporter fra det amerikanske medie New Public Radio.

Men selv om solcellerne i sig selv kaster penge af sig, stoppede landmanden ikke med at dyrke jorden af den grund. Mellem de lange rækker af solpaneler dyrker han nu grøntsager som peberfrugter, tomater, squash, græskar, salat, rødbeder og grønkål.

Sparer også vand

Det er afgrøder, som ikke kræver fuld sol, og som derfor ligefrem nyder godt af skyggen fra solpanelerne. Panelerne formindsker samtidig fordampningen fra jorden, og derfor kræver marken mindre kunstvanding. Det er endnu en sidegevinst.

Indtil videre er det kun få andre amerikanske landbrug, der gør det samme som Byron Kominek, men meget tyder på, at flere amerikanske landmænd vil gå samme vej. I den nye amerikanske infrastrukturpakke er der afsat to milliarder dollar til at fremme grøn energi i USA, og det ventes, at over 800.000 hektar amerikansk landbrugsland vil blive omlagt til solenergi i løbet af de kommende 10 år.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Lars Nielsen

Lars Nielsen

Journalist ved Newstimes.dk