VM i atletik: Kenyas Ferdinand Omanyala sigter efter Usain Bolt-hastighed på 100 m

Foto: Shutterstock.

Ferdinand Omanyala er nu blevet Kenyas deltager, der skal til atletik-VM i 2022 i Oregon, USA. 100 m-sprinteren sigter efter en tid på 9,6 sekunder.

Ferdinand Omanyalas sejr i mændenes 100 m ved de afrikanske atletikmesterskaber i Mauritius for omkring en måned siden tog næsten syv minutter at afgøre.

I sidste ende var det Kenyas Omanyala, der slog Sydafrikas Akani Simbine ud med tre tiendedele af et sekund, efter at begge sprintere blev anset for at have krydset stregen på 9,93 sekunder.

Selvom Simbine endnu ikke var parat til at abdicere sin trone som nummer et sprinter i Afrika, var øjeblikket skelsættende. Ikke kun for Omanyala, men også for kenyansk atletik.

“At vokse op i et land, der kun har langdistanceløbere, var en del af udfordringen ved at komme op som sprinter, fordi ingen troede på, at en sprinter kan klare sig godt i Kenya,” sagde Omanyala til DW. “Jeg var nødt til at ændre mening hos så mange mennesker.”

Hans sidste 12 måneder har hjulpet. Han slog den afrikanske rekord sat af Simbine i juli 2021 og sænkede den fra 9,84 s til 9,77 s, da han blev den syvendehurtigste mand i verden. Han blev også den første kenyaner, der nåede semifinalen ved OL. Den 26-årige har indgraveret sit navn i afrikansk sprinthistorie.

Langdistanceløb

Halvfems procent af kenyanske atleter er niloter fra Kalenjin-gruppen af ​​stammer. Uanset om det er deres genetik eller kost, er det stadig uklart, hvorfor de producerer nogle af de bedste langdistanceløbere.

Det, der kendetegner Omanyala, er, at han kommer fra Bantu Abaluyha-stammen. Denne stamme er kendt for at producere fodbold- og rugbyspillere, med deres omfangsrige fysik, der er velegnet til disse sportsgrene.

“Jeg var en rugbyspiller og en meget hurtig kantspiller,” sagde Omanyala til DW, efter at han vandt den afrikanske titel. “Så at skifte til sprint var noget, jeg drømte om. Det er interessant at gøre noget anderledes, som ingen i Kenya gør, fordi det betyder, at mine folk vil værdsætte mig, og det er derfor, jeg besluttede mig for at sprinte, og det har bragt mig så langt.”

Hans træner, Duncan Ayiemba, som han stadig træner med i Kenya, mener, at Omanyalas nysgerrighed og hårde arbejde viste sig at være afgørende.

“Han var hårdtarbejdende, dedikeret, nysgerrig og klar til at lære, samtidig med at han udfordrede mig med sin indsats og vækst dag for dag,” sagde Ayiemba til DW.

Dopingforbud

Atletik er en sport, der har en historie med doping. Faktisk er det kun tre sprintere i historien om mændenes 100 m, der ikke er blevet tiltalt for en dopingovertrædelse.

Atletik Kenya (AK) har konsekvent fastholdt, at atleter med en plettet medicinhistorie ikke vil få lov til at bære de røde og sorte striber. Omanyala faldt i den uønskede kategori efter at have afsonet en 14-måneders forbud i 2017, da han testede positiv for det forbudte steroid, Betamethason.

Ifølge Omanyala er hans vanskeligheder med forbundet nu fortid. Forholdet er på god fod nu, og efter at have afsonet sit forbud flyttede Omanyala sit fokus til at ændre opfattelsen af, hvordan sprintere ses i Kenya og i verden.

“Jeg havde denne drøm om, at jeg en dag vil forvandle sprint i Kenya, og jeg vidste aldrig, at det ville blive så stort.”

“Tidligere troede forbundet ikke, at kenyanere kunne klare sig godt i sprint, fordi tidligere sprintere blev taget til internationale konkurrencer, men de blev slået ud i heats, så det blev opfattet, at sprintere var jokere, indtil jeg kom rundt og begyndte at gøre det. Godt i konkurrencer udenfor. Nu ændrer selv verden, hvordan de ser på sprints [i Kenya].”

Rekorden og en medalje

Siden verdensmesterskaberne i Berlin i 2009 har Jamaicas Usain Bolt haft verdensrekorden i mændenes 100 m. Jamaicaneren klokkede 9.58 s for at vinde guld, og ingen har været i nærheden af ​​at bryde det siden.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Sara Nielsen

Sara Nielsen

Journalist ved Newstimes.dk