Zelenskyj på uafhængighedsdagen: Ukraine er ‘genfødt’ efter invasion

Volodymyr Zelenskyj. Foto: Shutterstock.

Præsident Volodymyr Zelenskyj har i en følelsesladet tale ved Ukraines 31 års uafhængighedsjubilæum sagt, at Ukraine er blevet genfødt, siden Rusland invaderede landet den 24. februar og at landet vil kunne generobre det annekterede Krim og de besatte regioner i øst.

 

I den optagede tale, der blev sendt på seks-månedersdagen for Ruslands invasion den 24. februar, udtalte Zelenskyj, at Ukraine nu ikke længere ser, at konflikten sluttede, når der er fred, men når Kyiv har sejret.

“Et nyt rige blev betragtet globalt den 24. februar klokken fire om morgenen. Det blev nu ikke født, men genfødt. Et rige, der nu ikke længere græd, skreg eller var bange. En, der nu ikke længere flygtede. Som nu ikke længere gav op. Og nu ikke længere glemte,” sagde han.

“Hvad er enden af konflikten for os? Vi plejede at nævne fred. Nu siger vi sejr,” fastslog han.

Dystre advarsler og trusler

Gaderne i vigtige Kyiv har været overraskende tomme onsdag morgen efter dage med dystre advarsler om muligheden for, at Rusland ville foretage missilangreb på primære byer.

Zelenskyj advarede tirsdag aften om muligheden for “frastødende russiske provokationer“ og “brutale angreb“ fra Moskvas side.

Embedsmænd forbød offentlige forsamlinger i Kyiv og indførte et udgangsforbud i den ukrainske by Kharkiv, som har klaret måneder med beskydning. Mange myndigheder er blevet beordret til at arbejde hjemmefra.

Ukraine brød løs fra Sovjetunionen i august 1991 efter det mislykkede puslespil i Moskva, og et stort flertal af ukrainere stemte ved en folkeafstemning for at erklære landets uafhængighed.

Zelenskyj sagde, at han ville være  sammen med jernbanepersonale, nødhjælpsarbejdere, elektrikere, chauffører, kunstnere og folk i medierne for at markere dagen.

Myndighederne lagde billeder af udbrændte russiske kampvogne og pansermotorer ud som konflikttrofæer i vigtige Kiev i en demonstration af trods.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Jonas Hansen

Jonas Hansen

Sportsjournalist ved Newstimes.dk