WHO erklærer global sundhedsnødsituation efter abekoppeudbrud

Foto: Shutterstock.

Det hastigt spredte abekoppeudbrud repræsenterer en global sundhedsnødsituation og varslerVerdenssundhedsorganisationens højeste alarmniveau, sagde WHO’s generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus lørdag.

 

WHO-markerede – en “folkesundhedsnødsituation af international bekymring (PHEIC)”, der er designet til at udløse en koordineret international reaktion og vil kunne frigøre finansiering til at samarbejde om deling af vacciner og behandlinger.

Medlemmer af et ekspertudvalg, der mødtes torsdag for at diskutere den potentielle anbefaling, var splittet om beslutningen, med ni medlemmer imod og seks for erklæringen, hvilket fik Tedros til selv at bryde dødvandet, fortalte han journalister.

“Selvom jeg erklærer en folkesundhedsnødsituation af international bekymring, er dette i øjeblikket et udbrud, der er koncentreret blandt mænd, der har sex med mænd, især dem med flere seksuelle partnere,” sagde Tedros til en mediebriefing i Genève.

Stigma og diskrimination kan være lige så farligt som enhver virus,

Han sagde, at risikoen for abekopper – som spredes via tæt kontakt og har tendens til at forårsage influenzalignende symptomer og pusfyldte hudlæsioner – var moderat globalt, undtagen i Europa, hvor WHO har vurderet risikoen som høj.

Det Hvide Hus sagde, at erklæringen var en “opfordring til handling for verdenssamfundet for at stoppe spredningen af ​​denne virus.” Raj Panjabi, direktør for Det Hvide Hus’ pandemiberedskab kontor, sagde, at et “koordineret, internationalt svar er afgørende” for at stoppe spredningen af ​​sygdommen og beskytte samfund med størst risiko for at få den.

Tidligere har Tedros typisk godkendt ekspertkomitéens anbefalinger, men to kilder fortalte tidligere på lørdag til Reuters, at han sandsynligvis havde besluttet at bakke op om det højeste alarmniveau på grund af bekymringer om eskalerende tilfælde og mangel på vacciner og behandlinger.

Hidtil i år har der været mere end 16.000 tilfælde af abekopper i mere end 75 lande og fem dødsfald i Afrika.

Virussygdommen har hovedsageligt spredt sig hos mænd, der har sex med mænd i det nylige udbrud uden for Afrika, hvor den er endemisk.

Sundhedseksperter hilste WHO’s beslutning om at udstede PHEIC-erklæringen, som hidtil kun havde været anvendt på coronavirus-pandemien og den igangværende indsats for at udrydde polio.

“Det rigtige resultat er klart – ikke at erklære en nødsituation på dette tidspunkt ville være en historisk forpasset chance,” sagde Lawrence Gostin, professor ved Georgetown Law i Washington, DC og kaldte beslutningen politisk modig.

Beslutningen skulle hjælpe med at begrænse spredningen af ​​virussygdommen, sagde Josie Golding, leder af epidemier og epidemiologi hos Wellcome Trust.

“Vi har ikke råd til at blive ved med at vente på, at sygdomme eskalerer, før vi griber ind,” sagde hun.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Sara Nielsen

Sara Nielsen

Journalist ved Newstimes.dk