Viktor Orbáns rådgiver træder tilbage efter ‘farlig’ tale om blandet race

Viktor Orbán. Foto: Shutterstock.

En af Viktor Orbáns længst siddende rådgivere har trukket sig, efter at den ungarske premierminister udtalte sig imod “folk af blandet race” i en tale, der blev fordømt af jødiske grupper.

 

Zsuzsa Hegedus trådte tilbage tirsdag, efter at Orban lørdag talte i en region i Rumænien med et stort ungarsk samfund.

“Vi vil gerne blandes med hinanden, men vi ønsker ikke at blive blandet,” sagde Orban til publikum og tilføjede, at blanding mellem europæere var acceptabel.

Ungarske medier rapporterede, at Hegdus beskrev talen som et “rent nazistisk skrift”, før hun afbrød de politiske bånd med Orban, som har varet i 20 år.

“Jeg ved ikke, hvordan du ikke lagde mærke til, at den tale, du holdt, var en ren nazistisk anklage, der var Joseph Goebbels værdig,” skrev Hegdus i sit afskedsbrev.

Advarsler fra repræsentanter for det jødiske samfund

Repræsentanterne havde beskrevet talen som “dum og farlig”.

Den Internationale Auschwitz-komité opfordrede EU til fortsat at tage afstand fra “Orbáns racistiske undertoner og gøre det klart for verden, at en Orbán ikke har nogen fremtid i Europa”.

Den Internationale Auschwitz-komités vicepræsident Christoph Heubner sagde, at Orbáns tale mindede Holocaust-overlevende om “de mørke tider med deres egen udelukkelse og forfølgelse”.

Heubner opfordrede specifikt den østrigske kansler Karl Nehammer til at tage stilling, når han torsdag er vært for Orbán ved et officielt besøg i Wien.

Kendt for sin anti-immigrationspolitik har Orbán tidligere fremsat lignende bemærkninger, men uden at bruge det ungarske udtryk for “race”, ifølge eksperter.

Regeringens talsmand Zoltan Kovacs sagde, at Orbáns tale var blevet “fejlfortolket” af dem, der “tydeligvis ikke forstår forskellen mellem blandingen af ​​forskellige etniske grupper, der alle stammer fra den jødisk-kristne kulturelle sfære, og blandingen af ​​folk fra forskellige civilisationer.”.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Sara Nielsen

Sara Nielsen

Journalist ved Newstimes.dk