Ursula von der Leyen varsler EU-indgreb mod høje elpriser

Foto: Shutterstock.

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen går nu ind i kampen for laver elpriser for europæiske forbrugere. På en tale i Slovenien mandag forlanger hun nu et hasteindgreb. Det skriver Finans.

 

Finans mener at vide, at EU-kommissionens plan formentlig vil være en ændring i den eksisterende prismodel for elektricitet i hele Europa.

Ifølge den nuværende model er det de drastisk stigende priser på naturgas, der er skyld i ekstremt høje priser på el. Med andre ord har krisen på én del af energimarkedet direkte indflydelse på en anden.

Desuden er det den højeste pris, der for nuværende sætter prisrammerne.

Det skyldes at producenter af elektricitet, der er fremstillet på basis af vind og sol, får den samme pris for deres strøm, som den pris naturgasfyrende kraftværker opnår. Det på trods af, at de naturgasfyrede kraftværker på grund af gaspriserne har væsentligt højere omkostninger.

Von der Leyen går i sin tale i Sloveninen ikke i detaljer med, hvordan EU-kommissionen i praksis forestiller sig, at et indgreb vil kunne skrues sammen, fortæller Finans.

Frygter permanent lukning

Elpriserne i Frankrig og Tyskland steg fredag med hele 25 procent, hvorved Tysklands elpriser nåede et rekordniveau på 700 euro pr. megawatttime.

De aktuelle prisstigninger skyldes, at  Ruslands statskontrollerede eksportmonopol Gazprom har varslet, at man vil stoppe leveringen af naturgas gennem Nord Stream-rørledningen i tre døgn.

Den officielle russiske forklaring er, at afbrydelsen sker som led i en nødvendig vedligeholdelse. Det europæiske energimarked frygter dog, at lukningen vil vise sig at være permanent.

Tyskland afviste i foråret kategorisk at ændre prismodellen for elektricitet i Europa, men nu forlyder det, at forbundsregeringen i Berlin ikke længere stiller sig afvisende.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Per Draker

Per Draker

Ansvarshavende redaktør/Journalist på Newstimes.dk