Udskyder lukningen af tre danske kraftværker

Foto: Shutterstock.

Tre danske kraftværker vil alligevel ikke blive lukket ned, selv om det oprindeligt var planen. Det oplyser Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse.

 

Regeringen har taget beslutningen om at forlænge kraftværkernes levetid midlertidigt for at sikre den danske elforsyning de næste to vintre.

– Vi står desværre i en situation, hvor en kold vinter kan få betydning for den danske elforsyningssikkerhed. Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at undgå at danskerne kommer til at mangle strøm i stikkontakten og for at gøre os uafhængige af Putins gas, og derfor vil vi udskyde lukningen af tre kraftværker.

– Det er rettidig omhu. Det er vigtigt at understrege, at beslutningen ikke påvirker opfyldelsen af vores ambitiøse danske klimamål, da der er tale om et midlertidigt tiltag, siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S).

De tre kraftværker, som fortsat skal være i drift, er Kyndbyværket på Sjælland, samt Esbjergværket og Studstrupværket i Jylland.

Regeringen oplyser, at lukningen af de tre værker udskydes midlertidigt til sommeren 2024, og at man har bred opbakning til beslutningen

Det er energiselskabet Ørsted, der står for den praktiske drift af de tre kraftværker. I en pressemeddelelse oplyser firmaet, at man nu står over for nogle tekniske og bemandingsmæssige udfordringer.

– Vi vil naturligvis efterkomme myndighedernes krav, og vi går nu i gang med at klargøre og vedligeholde anlæggene samt skaffe bemanding til at drive dem.

– Det er stadig vores holdning, at vi som samfund skal udfase brugen af gas, olie og kul hurtigst muligt, men vi står midt i en europæisk energikrise, og vi vil naturligvis bidrage til at sikre forsyningen af strøm, så godt vi kan, udtaler koncernchef og administrerende direktør i Ørsted, Mads Nipper, i pressemeddelelsen.

Vil ikke påvirke klimamål

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet understreger i sin pressemeddelelse, at den midlertidige udskydelse af kraftværkerne ikke påvirker de danske klimamål i 2025 og 2030. Den samme konklusion når Energistyrelsen.

– Det er én af Energistyrelsens kerneopgaver at sikre den danske forsyningssikkerhed. Som situationen er lige nu, risikerer vi at skulle lukke kontrolleret for strømmen i kortere perioder ad gangen, og derfor er det meningsfyldt at genbesøge sagerne om lukning af danske kraftværker, der producerer el.

– En eventuel udsættelse af lukningerne vil ikke ændre på de langsigtede planer om grøn omstilling af elsektoren og CO2-besparelser, udtaler Martin Hansen, vicedirektør i Energistyrelsen.

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet oplyser, at de tre kraftværkers primære rolle kommer til at være som et supplement, så der altid er strøm nok.

Der var ellers en risiko for, at elforsyningen i de kommende to vintre kunne blive udfordret, særligt hvis det bliver meget koldt, og vinden ikke blæser. Det ville kunne medføre såkaldte “brownouts”.

“Brownouts”, eller et kontrolleret afbrud af strømmen i visse områder, er situationer, hvor det er nødvendigt at afbryde elforbrugere i en kortere periode for at undgå, at elsystemet bryder sammen.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Per Draker

Per Draker

Ansvarshavende redaktør/Journalist på Newstimes.dk