Tyrkiets Erdogan truer med at ‘fryse’ svenske og finske NATO-bud

Erdogan. Foto: Shutterstock.

Den tyrkiske præsident beskylder igen de to lande for at give tilflugtssted for ulovlige kurdiske militante.

 

Den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan krævede mandag, at NATO overholder Ankaras betingelser, da han fornyede sin trussel om at “fryse” Sveriges og Finlands tilbud om at tilslutte sig militæralliancen.

Under et Nato-topmøde i Madrid i slutningen af ​​juni anklagede Erdogan de to lande for at give et tilflugtssted for ulovlige kurdiske militante og opfordrede dem til at “gøre deres del” i kampen mod terrorisme.

“Jeg vil endnu en gang gentage, at vi vil fastfryse processen, hvis disse lande ikke tager de nødvendige skridt for at opfylde vores betingelser,” sagde han mandag ved tærsklen til trevejstopmødet med Rusland og Iran.

“Vi bemærker især, at Sverige ikke har et godt image på dette område.”

I denne måned indledte NATO tiltrædelsesprocedurerne for Sverige og Finland, efter at der blev indgået en aftale med Tyrkiet, som havde blokeret dem fra at blive medlem.

Erdogan har anklaget begge lande for at være tilflugtssteder for kurdiske militante, specifikt det ulovlige. Kurdistans Arbejderparti (PKK), som han har forsøgt at besejre og beskyldt for at fremme “terrorisme”.

I Washington talte udenrigsministeriets talsmand Ned Price ikke direkte om Erdogans bemærkninger, men henviste til Tyrkiets godkendelse af de nye medlemskaber under Nato-topmødet.

“Tyrkiet, Finland, Sverige  underskrev et trilateralt memorandum i Madrid for at sætte denne proces i gang,” sagde Price.

“USA vil fortsætte med at arbejde med disse tre lande for at sikre, at denne tiltrædelsesproces og ratificering – her og rundt omkring i verden – er så hurtig og effektiv, som den overhovedet kan være.”

Erdogan skal mandag aften ombord på et fly til Teheran til samtaler på tirsdag med Ruslands præsident Vladimir Putin og Irans præsident Ebrahim Raisi, fra hvem han håber at få godkendelse til væbnet intervention i det nordvestlige Syrien.

Ankara har siden slutningen af ​​maj truet med at iværksætte en operation for at skabe en 30 kilometer lang “sikkerhedszone” langs sin grænse for at tackle kurdiske krigere, der fører et oprør mod den tyrkiske stat.

Teheran og Moskva har allerede udtrykt deres modstand mod en sådan offensiv.

Rusland, Tyrkiet og Iran er alle store spillere i krigen, der har hærget Syrien siden 2011, hvor Moskva og Teheran støtter Bashar Al Assads regime og Ankara, der støtter oprørere.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Sara Nielsen

Sara Nielsen

Journalist ved Newstimes.dk