Trump-kritisk republikansk senator tæt på genvalg i Alaska

Foto: Shutterstock.

En stor overraskelse er på vej ved senatsvalget i USA. Den foreløbige optælling i delstaten Alaska viser, at senator Lisa Murkowski er snublende nær at blive genvalgt.

 

Hvis hun vinder afstemningen, vil Trump-fløjen i Det Republikanske Parti komme til at lide endnu et forsmædeligt nederlag.

Lisa Murkowski var nemlig en af de få republikanere i Kongressen, der stemte for at stille tidligere præsident Donald Trump for en rigsret.

Ganske vist har Murkowski foreløbig fået færre stemmer end sin republikanske modkandidat Kelly Tshibaka,  der støttes af Trump. Men på grund af Alaskas valgsystem har Murkowski en fordel

Optællingen i Alaska i forbindelse med valg foregår altid langsomt. Det gælder også efter tirsdagens midtvejsvalg i USA.

Efter at 71 procent af stemmerne er talt op lørdag, har Tshibaka 44,2 procent Murkowski har fået 42,8 procent.

Men man mangler stadig at optælle brevstemmer og såkaldte sekundære stemmer.

I Alaska skal vælgerne ud over deres foretrukne kandidat også sætte kryds på en alternativ kandidat. Det får betydning, hvis ingen får over 50 procent af stemmerne.

I det regnskab ventes Murkowski at vinde stort. Demokraten Patricia Chesbro har foreløbig fået 9,5 procent af stemmerne, og det er højst usandsynligt, at hendes vælgere vil pege på Tshibaka med deres andenstemme .

Tshibaka drager valgresultatet i tvivl

ifølge avisen Anchorage Daily News har Tshibaka stillet tvivl om det foreløbige valgresultat.
– Vores krig er ikke slut endnu, har hun sagt i et interview til Trumps tidligere rådgiver Steve Bannon. Hun regner med genoptælling og klager til domstolene.

Murkowski har i en række tilfælde stemt sammen med Demokraterne. Blandt andet stemte hun som den eneste republikanske senator imod at gøre Brett Kavanaugh – Trumps foretrukne – til ny højesteretsdommer i 2018.

Desuden stemte hun i begyndelsen af 2021 ja til at stille Donald Trump for en rigsret for magtmisbrug.

Det Republikanske parti udtrykte i marts stærk misbilligelse af hendes optræden, men Murkowski, der har været senator siden 2002, svarede tilbage:

– Det er min pligt at støtte den forfatning, som jeg har givet løfte om at efterleve, og det vil jeg gøre. Også selv om det betyder, at jeg må gå imod ledelsen i mit parti.

Et endeligt resultat af valget i Alaska ventes tidligst i løbet af næste uge.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Per Draker

Per Draker

Ansvarshavende redaktør/Journalist på Newstimes.dk