Sri Lankas premierministers kontor bekræfter, at præsident træder tilbage efter protester

Demonstranter blokerede hovedvej nær præsident Gotabaya Rajapaksas bolig. Foto. Shutterstock

Sri Lankas præsident Gotabaya Rajapaksa har informeret premierminister Ranil Wickremesinghe om, at han vil træde tilbage, oplyste premierministerens kontor mandag, efter at titusindvis af demonstranter stormede begge mænds officielle boliger.

Efter lørdagens omfattende protester i kølvandet på en invaliderende økonomisk krise sagde parlamentets formand, at Rajapaksa ville træde tilbage onsdag. Der har dog ikke været direkte besked fra Rajapaksa om hans planer.

Hele landets kabinet vil også træde tilbage, når der er opnået enighed om at danne en regering med alle partier, sagde premierministerens kontor, mens myndighederne forsøger at overvinde en politisk krise udløst af en dyb økonomisk krise.

“Alle de ministre, der deltog i diskussionen, var af den opfattelse, at så snart der er enighed om at danne en regering med alle partier, er de klar til at overdrage deres ansvar til den regering,” sagde premierminister Ranil Wickremesinghes kontor. , som allerede har tilbudt at stoppe.

Wickremesinghe har sagt, at han også ville træde tilbage for at tillade en midlertidig regering med alle partier at tage over.

Ledere af protestbevægelsen har sagt, at folkemængderne ville blive ved med at besætte præsidentens og premierministerens boliger i Colombo, indtil de endelig forlader embedet.

Colombo, Sri Lankas største by, var rolig mandag, da hundredvis af mennesker slentrede ind i præsidentens sekretariat og residens og turnerede i kolonitidens bygninger. Politiet forsøgte ikke at stoppe nogen.

“Vi går ingen steder, før denne præsident går, og vi har en regering, der er acceptabel for folket,” sagde Jude Hansana, 31, som har været på et proteststed uden for boligen siden begyndelsen af ​​april.

“Folkets kamp er for bredere politiske reformer. Ikke kun for at præsidenten skal gå. Dette er kun begyndelsen.”

En anden demonstrant, Dushantha Gunasinghe, sagde, at han var rejst til Colombo fra en by 130 km (80 miles) væk, hvor han gik en del af vejen på grund af brændstofmangel. Han sagde, at han endelig nåede frem mandag morgen.

“Jeg er så udmattet, at jeg næsten ikke kan tale,” sagde den 28-årige, da han sad på en plastikstol uden for præsidentens kontor. “Jeg kom alene hele denne vej, fordi jeg tror, ​​vi skal leve det her igennem. Denne regering skal gå af, og vi har brug for bedre ledere.”

Rajapaksa og Wickremesinghe var ikke i deres boliger, da demonstranterne stormede ind i bygningerne og er ikke blevet set offentligt siden fredag. Deres opholdssted er ukendt.

Wickremesinghes private hjem i en velhavende Colombo-forstad blev sat i brand, og tre mistænkte er blevet anholdt, oplyser politiet.

Forfatningseksperter siger, at når præsidenten og premierministeren formelt trækker sig, vil næste skridt være, at formanden udnævnes til fungerende præsident, og at parlamentet stemmer for en ny præsident inden for 30 dage for at fuldføre Rajapaksas embedsperiode, der skulle ende i 2024.

Almindelige srilankanere har hovedsageligt givet Rajapaksa skylden for sammenbruddet af den turismeafhængige økonomi, som blev hårdt ramt af Covid-19-pandemien, og et forbud mod kemisk gødning, der senere blev afblæst.

Statsfinanserne blev forkrøblet af stigende gæld og overdådige skattelettelser givet af Rajapaksa-regimet. Valutareserverne blev hurtigt opbrugt, da oliepriserne steg.

Landet har knap nok dollars tilbage til at importere brændstof, som er blevet stærkt rationeret, og lange køer har dannet sig foran butikker, der sælger madlavningsgas. Overordnet inflation i landet på 22 millioner ramte 54,6 % i sidste måned, og centralbanken har advaret om, at den kan stige til 70 % i de kommende måneder.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Sara Nielsen

Sara Nielsen

Journalist ved Newstimes.dk