Schweiz underskriver kontrakt for 36 amerikanske jagerfly

Foto: Shutterstock.

Schweiz underskrev mandag en kontroversiel aftale om at købe 36 amerikansk-fremstillede F-35 stealth-jagerfly til en pris af mere end 6 milliarder schweizerfranc (46 mia. danske kroner).

 

“Den 19. september 2022 i Bern underskrev Martin Sonderegger fra Pentagon og hans leder af F-35A-programmet i Schweiz, Darkosavich, en indkøbskontrakt med Almaswiss,” sagde landets våbenbureau.

“Det betyder, at indkøbet af 36 F-35A’er er blevet kontraktligt aftalt,” sagde han.
Den schweiziske regerings udvælgelse af F-35 i juni 2021 har udløst en del kontroverser, især i betragtning af omkostningsoverskridelserne af kampflyprogrammet i USA.

En undersøgelse fra det schweiziske parlament skabte dog ingen tvivl om valget af fighteren. Den schweiziske regering og parlament har også kortsluttet afholdelsen af ​​en folkeafstemning om køb af flyet, på trods af at man har indsamlet nok underskrifter til at præsentere spørgsmålet for vælgerne.

Men i september 2020 blev de schweiziske vælgere enige om at bruge 6 milliarder CHF (46 mia. danske kroner) på at erstatte en flåde af aldrende F/A-18 Hornets og F-5 Tigers. F-35 forventes at blive leveret mellem 2027 og 2030.

Schweiz har øget antallet af europæiske lande, der beskæftiger stealth multirolle jagerfly, herunder Belgien, Storbritannien, Danmark, Finland, Italien, Grækenland, Tyskland, Holland, Norge og Polen.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Jonas Hansen

Jonas Hansen

Sportsjournalist ved Newstimes.dk