Særskat på 1.000 milliarder skal give billigere strøm i Europa

Foto: Shutterstock.

En særskat på de europæiske energiselskabers fortjenester skal være med til at hjælpe borgere og virksomheder i Europa med at kunne betale de tårnhøje energipriser, som er et resultat af Ruslands invasion i Ukraine.

 

Det foreslår formanden for Europa-Kommissionen, Ursula von der Leyen i sin årlige State of the Union-statustale.

Der er brug for, at EU-landene hurtigst muligt sætter ind over for de tårnhøje energipriser, som lige nu a.

Årsagen til de høje priser på energi er, at den øjeblikkelige ekstraordinært høje pris på gas trækker priserne fra andre energikilder med lavere produktionsomkostninger op. Derfor vil EU-Kommissionen indføre et loft over profitten for selskaber, der billigt kan producere strøm – eksempelvis vindmøller og solcelleanlæg.

– I tider som disse skal vi dele overskuddet, og det skal kanaliseres videre til dem med de største behov, siger kommissionsformanden, der også vil have fossile energiselskaber til at bidrage gennem et såkaldt solidaritetsbidrag.

Ved at indføre særskatten vil EU samlet set kunne rejse 140 milliarder euro – mere end 1.000 milliarder kroner, som skal hjælpe europæerne med at komme helskindet gennem energigrisen.

Ursula von der Leyen mener, at energiselskaberne står med en moralsk forpligtelse til at bidrage til at få Europa igennem den trængte situation

– Disse selskaber har overskud, de aldrig har regnet med eller drømt om. I vores økonomi er profitter okay. Men i disse tider er det forkert at modtage ekstraordinære profitter på baggrund af krig og på ryggen af forbrugerne, siger Ursula von der Leyen.

Ifølge von der Leyen skal profitterne deles og sendes til dem, der har mest brug for dem.

IDerfor skal profitterne ifølge von der Leyen ‘deles og sendes til dem, der har mest brug for dem.’

– Derfor inkluderer vores forslag også de fossile energiselskaber. De skal give et krisebidrag, siger Ursula von der Leyen.

Formanden nævner i sin tale ikke noget konkret om, hvordan de mange penge skal fordeles mellem de europæiske lande. Det er derfor heller ikke muligt på nuværende tidspunkt at sige noget om, hvor mange penge Danmark vil blive tilført.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Per Draker

Per Draker

Ansvarshavende redaktør/Journalist på Newstimes.dk