Rusland trækker sig fra Kherson – stor sejr for Ukraine

Foto: Shutterstock.

Ruslands forsvarsminister, Sergej Sjojgu, har onsdag beordret sine tropper at trække sig tilbage fra Dnipro-flodens vestbred ved den store ukrainske by Kherson i det sydlige Ukraine.

 

Meddelelsen er en af de mest betydelige tilbagetrækninger på den russiske side siden Ruslands invasion af Ukraine i februar.

Den ledende russiske general Sergej Surovikin siger i en tv-transmitteret erklæring ifølge nyhedsbureauet AFP, at det ikke længere er muligt for den russiske side at sende forsyninger til Kherson.

Han har derfor foreslået, at de russiske styrker opretter defensive linjer på den østlige bred af floden.

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, siger i en kommentar, at “det er opmuntrende, at det er lykkedes for Ukraine at befri mere territorium.”

– De sejre, de fremskridt Ukraines væbnede styrker gør på slagmarken, tilhører de tapre, modige ukrainske soldater, men de sker selvfølgelig også på baggrund af den støtte, som de modtager fra Storbritannien og andre Nato-allierede, siger Stoltenberg i en udtalelse fra London, hvor han onsdag havde møder med den britiske premierminister, Rishi Sunak.

Surovikin siger til det russiske nyhedsbureau Tass, at konstante granatbombardementer har bragt civile i konstant fare.

Han beskylder samtidig ukrainske styrker for at angribe skoler, hospitaler og andre vigtige sociale institutioner. Ifølge Surovikin skyder russerne mellem 80 og 90 procent ukrainske missiler ned, men at en del rammer deres mål.

En rådgiver for den ukrainske præsident siger i en kommentar til nyhedsbureauet Reuters, at det er for tidligt at tale om en russisk tilbagetrækning fra Kherson.

Tass meddelte tidligere onsdag, at over 115.000 mennesker, som ønskede at forlade Kherson-området, er blevet evakueret af russerne fra regionen.

Siden midten af oktober har Rusland været i gang med at evakuere civile fra områderne, og tirsdag blev området, det skete fra, udvidet.

Ukraine mener dog, at der ikke er tale om evakueringer – men deportationer.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Per Draker

Per Draker

Ansvarshavende redaktør/Journalist på Newstimes.dk