Rusland øger stille og roligt sin internetcensurmaskine

Vladimir Putin. Foto: Shutterstock.

Rusland har skubbet det globale internet væk i et hurtigt tempo.

 

Siden 2019 har Vladimir Putin forstærket sin plan om at adskille Rusland fra det globale internet. Landets suveræne internetlov, som trådte i kraft den november, giver embedsmænd magten til at blokere adgangen til websteder for millioner af russere. Loven blev brugt til at ramme Facebook, Instagram og Twitter med blokeringer og fulgte Ruslands invasion af Ukraine i februar.

Siden da har russiske embedsmænd løbende præsenteret nye politikker og foranstaltninger til yderligere at kontrollere internettet, hvilket øger statens censur og overvågningsbeføjelser. Hver lille bevægelse fortsætter med at skubbe Rusland mod en mere isoleret, autoritær version af nettet – begrænser rettighederne for dem inden for landets grænser og ødelægger de grundlæggende ideer om et åbent net.

Rusland invasion

“Ruslands invasion af Ukraine har skabt et yderligere påskud for at øge den drakoniske censur, men også at  vedtage flere love, der forbyder flere ting og sætter flere mennesker under trussel om strafforfølgelse,” siger Tanya Lokot, professor i digitale medier og samfund ved Dublin City University, der forsker i digitale rettigheder og internetfrihed.

I løbet af de sidste to måneder har russiske embedsmænd lavet omkring et halvt dusin politiske eller juridiske meddelelser, der ser ud til at øge kontrollen over nettet og landets teknologiske økosystem. I juli har lovgivere indtil videre foreslået oprettelsen af ​​en russisk app-butik, der ville blive installeret på nye telefoner og indført en lov, der kunne begrænse folks data, der flyttes ud af landet.

Ruslands parlament stemte også for at tillade folks biometriske data at blive indsamlet fra banker og tilføjet til en stor database. Google er blevet idømt en bøde på 374 millioner dollars (2,7 mia. danske kroner) for ikke at rette ind og Apple har fået en bøde for ikke at opbevare data i Rusland.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Sara Nielsen

Sara Nielsen

Journalist ved Newstimes.dk