Regeringen forlænger den midlertidige grænsekontrol frem til maj

Foto: Shutterstock.

Justitsminister Mattias Tesfaye har forlænget Danmarks grænsekontrol til Sverige og Tyskland frem til maj. Forlængelsen gælder fra den 12. november

 

Det skriver TV Syd.

Med forlængelsen vil den midlertidige grænsekontrol nu gå ind i sit sjette år.

Beslutningen om forlængelsen blev givet mandag af Justitsminister Mattias Tesfaye (S),  i et brev til Folketingets Retsudvalg.

Grænsekontrollen til Sverige og Tyskland forlænges med begrundelse i “sikkerheds- og migrationssituationen”, hedder det i brevet til Retsudvalget

IJustitsministeren uddyber beslutningen  et brev sendt til EU-kommissær for indre anliggender Ylva Johansson.

– Beslutningen er taget for effektivt at kunne imødegå den betydelige trussel mod vores offentlige orden og indenrigssikkerhed forårsaget af terrorister og organiserede kriminelle, der kan udnytte den frie bevægelighed inden for Schengen-området samt den nuværende migrationssituation i Schengen-området, skriver Tesfaye.

Reberingen peger også på, at der på grund af den russiske invasion af Ukraine er risiko for, at “personer, der kan udgøre en trussel mod Danmark” kan rejse ind i Schengen-området.

I brevet fremlægger justitsministeren også tal fra grænsekontrollerne.

Fra januar til august i år er der eksempelvis konfiskeret 202 våben på grænsen til Tyskland.

I samme periode er næsten 2000 personer blevet afvist på samme grænse.

De indre grænser i EU er på grund af Schengen-samarbejdet, der består af 26 lande, reelt ophævet. Det blev i sin tid vedtaget for at sikre den fri bevægelighed mellem medlemslandene. Men medlemslandene i EU har mulighed for at indføre midlertidig grænsekontrol af hensyn til deres indre sikkerhed. Dog kun for seks måneder ad gangen.

Støttepartier er imod

Regeringens støttepartier, SF, Enhedslisten og De Radikale, mener, at man bør fjerne grænsekontrollen.

Rosa Lund, retsordfører for Enhedslisten, mener, at der er brug for politiets ressourcer andre steder og køber ikke Tesfayes argumenter.

– Jeg synes, at det er fuldstændig håbløs brug af politiets ressourcer, at de i en situation, hvor vi ikke længere har coronapandemien hængende over os, skal stå ved grænsen og kontrollere, siger Rosa Lund.

I 2019 skrev DR, at grænsekontrollen fra januar 2016 og frem til juni 2019 havde kostet mindst 1,25 milliarder kroner.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Per Draker

Per Draker

Ansvarshavende redaktør/Journalist på Newstimes.dk