Polen optrapper militært beredskab efter eksplosioner ved grænsen

Foto: Shutterstock.

Den polske regering har tirsdag aften på et pressemøde bekræftet, at to polske statsborgere er omkommet efter eksplosioner tæt på grænsen til Ukraine. Der er formodninger om, at eksplosionerne er forårsaget af russiske missiler.

 

Episoden har medført, at Polen vil øge sit militære beredskab. Ifølge talsmand for den polske regering, Piotr Müller, er man i øjeblikket ved at bekræfte oplysningerne om eksplosionerne med henblik på, om man eventuelt skal aktivere Natos artikel 4.

Artiklen handler blandt andet om at rådføre sig med de andre, når et land mener, at ens sikkerhed er truet.

– Ved artikel 4 vil man sætte sig ned, polakkerne fremlægger, hvad der er sket, og derefter vil man anmode russerne om en forklaring på, hvad der er sket, forklarer DR’s internationale korrespondent Steffen Gram.

På polsk tv TVN24 tirsdag aften udtalte den polske general Mieczysław Bieniek at eksplosioner i Polen er forårsaget af “herreløse missiler”.

– Lad os huske, at det kun er omkring 800 til 1000 meter fra grænsen. På den anden side af grænsen er der et jernbanekryds, måske sigtede de mod dette kryds, siger general Mieczysław Bieniek til polsk tv.

De offcielle polske myndigheder har dog endnu ikke endeligt bekræftet, at eksplosionerne skyldes russiske missiler.

Flere ledere fra Nato-lande udtrykker bekymring efter eksplosionerne.

Jeppe Kofod (S), fungerende udenrigsminister, kalder situationen for “stærkt, stærkt bekymrende”.

– Vi er ved at få afklaret, hvad der præcist er sket i sammen med vores nære allierede og Polen. Men det er stærkt bekymrende, og alle mine tanker går til de pårørende og til den polske befolkning, siger han til dr.dk.

Jeppe Kofod vil indtil videre ikke spekulere i, hvad det kan få af konsekvenser, hvis det viser sig, at der er tale om russiske missiler.

– Vi er ved at få afklaret, hvad der præcist er sket, og når det er på plads, vender vi tilbage til offentligheden, siger Jeppe Kofod.

Massiv opbakning fra europæiske ledere

Flere ledere i europæiske lande har allerede udtrykt forargelse over situationen og fortæller, at de er i tæt kontakt med Polen.

Litauens præsident skriver på Twitter, at hver en tomme af Nato skal forsvares.

Nato’s generalsekretær, Jens Stoltenberg, skriver på Twitter, at “Nato følger situationen, og allierede rådføres tæt. Vigtigt, at alle fakta bliver fastslået”.

Fungerende statsminister, Mette Frederiksen, kalder det på Twitter meget bekymrende nyheder. Hun skriver, at man følger situationen nøje, og at Nato står sammen.

Tjekkiets premierminister Petr Fiala skriver på Twitter, at det vil være en eskalering af konflikten.

– Hvis Polen bekræfter, at missilerne også har ramt dets territorium, vil det være en yderligere eskalering fra russiske side, skriver han.

Belgiens premierminister, Alexander De Croo, og Tysklands udenrigsminister, Annalena Baerbock, siger også, at de følger situationen tæt.

En talsperson for EU’s udenrigschef, Josep Borrell, siger, at han er i kontakt med sine kolleger for at få mere information om situationen.

Ukraines præsident, Volodomyr Zelenskyj, kalder det for en eskalering og siger, at handling er nødvendigt.

Han understreger samtidig, at ukrainerne i længere tid har advaret om, at de Ruslands handlinger ikke alene ville begrænse sig til Ukraine.

Rusland afviser blankt, at missilerne skulle stamme fra dem. Det russiske forsvarsministerium kalder ifølge det russiske statsmedie TASS det for “en bevidst provokation”.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Per Draker

Per Draker

Ansvarshavende redaktør/Journalist på Newstimes.dk