Otte milliarder på vej til Danmark i udbyttesagen?

Foto: Shutterstock.

Den britiske rigmand Sanjay Shah er sammen med en række andre personer og selskabet ved en civil retssag i Dubai blevet pålagt at betale mere end otte milliarder kroner tilbage til den danske stat. Det oplyser DR Nyheder.

 

Sanjay Shah er hovedmistænkt i den såkaldte udbyttesag, hvor udenlandske finansmænd mellem 2012 og 2015 svindlede statskassen for meget store milliardbeløb.

– Det er en meget stor sejr for de danske myndigheder, at den første af mange retssager mod Sanjay Shah nu er vundet. Mere end otte milliarder kroner er enormt mange penge og en meget stor del af den samlede sum, som den danske stat mener at være svindlet for i udbyttesagen, siger DR’s erhvervskorrespondent, Jakob Ussing.

Forleden afviste en dommer at udlevere Sanjay Shah til retsforfølgelse i Danmark. Men kravet om tilbagebetaling af de mange penge er kørt sideløbende som en civil retssag, som altså foreløbig er gået Danmarks vej.

Dommen er dog ikke endelig, men kan ankes, hvilket Shahs advokater ifølge TV2 netop har meddelt, vil finde sted.

Stadig tvivlsomt

Om Danmark i sidste ende får fat i de mange milliarder er dog stadig tvivlsomt.

Således tvivler generalsekretær i organisationen Oxfam Ibis Lars Koch på, at pengene faktisk finder vej tilbage til den danske statskasse.

Lars Koch understreger over for Ritzau, at han ikke kender sagens specifikke detaljer, men at han i mange år har beskæftiget sig med skattely og kapitalflugt over grænser.

– Dubai har et ønske om at fremstå mere samarbejdsvillig, men de har en forretningsmodel som land, som i høj grad handler om at tiltrække folk, der gerne vil leve i sikkerhed og hemmelighed for sanktioner og retslige tiltag fra andre lande, forklarer han til Ritzau

– Selv om der er tegn på, at de vil samarbejde mere, så gætter jeg på, at de nok finder en grund til ikke at gøre noget. Det er svært at ramme rige mennesker, når der er lande, som gerne vil beskytte dem, tilføjer han han.

Oxfam Ibis er en ulandsorganisation, der arbejder for at bekæmpe ulighed.

Ikke omkostningsfrit at jage pengene

Skulle det lykkes at indkræve pengene, vil det dog ikke være omkostningsfrit. Det vurderes, at de civile retssager vil komme til at koste den danske stat 4,3 milliarder kroner i advokatregninger.

Ifølge Lars Koch er det dog pengene og ressourcerne værd, fordi det lægger et pres på skattely som Dubai.

– Dét at hjælpe skattesvindlere er sværere i dag end for nogle år siden. Man lægger et øget pres, og når der kommer åbninger fra Dubai som den her kendelse, så er det, fordi der er kommet et pres fra Danmark og andre lande, understreger Lars Koch over for Ritzau.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Per Draker

Per Draker

Ansvarshavende redaktør/Journalist på Newstimes.dk