Olympisk svømmer suspenderet efter cannabisskandale

Joseph Schooling. Foto: Shutterstock.

Singapores første olympiske guldvinder, Joseph Schooling, blev suspenderet fra konkurrencen efter at have indrømmet at have brugt cannabis i Vietnam i maj.

 

“Jeg er ked af, at jeg tog en dårlig beslutning,” sagde han.

Den 27-årige blev helten i lokal sport, da han vandt sit lands første olympiske guldmedalje ved legene i Rio i 2016.

Men skandalen har delt meninger i et land kendt for sine strenge narkotikalove.

Mange udtrykte sympati for nationalsvømmeren og påpegede, at hans far døde i november sidste år, og at han er under et stort pres som atlet.

“Alle unge mennesker laver fejl,” kommenterede en person på en artikel om hændelsen. En anden skrev: “Dette er Nothingburger. Mange har prøvet det i udlandet.”

Men andre kritiserede hr. Schooling.

“At være en national rollemodel som en topatlet og bruge narkotika er fuldstændig uacceptabelt,” sagde en Facebook-kommentator.

Singapore forbyder brug af stoffer inden for sit territorium og retsforfølger dem, der bruger stoffer i udlandet.

Borgere eller fastboende, der fejler en urinprøve for ulovlige stoffer, risikerer op til 10 års fængsel og en bøde på S$20.000 (100 tusind danske kroner).

Den indeholder også obligatorisk dødsstraf for narkotikasmuglere. Dette bliver dog mere og mere kontroversielt, efterhånden som flere og flere unge singaporeanere modsætter sig dødsstraffen.

I sin udtalelse undskyldte Schooling for den skade, hans handlinger havde gjort på hans familie og unge fans, der beundrede ham.

“Efter at have været igennem en meget svær tid i mit liv, bukkede jeg under for et øjebliks svaghed,” sagde han.

Anden svømmer indrømmede også stofmisbrug

En anden svømmer, 29-årige Amanda Lim, indrømmede også at have brugt hash. Som et resultat af sin efterforskning modtog hun en advarsel fra Narkotikastyrelsen.

“Der er ingen undskyldning. Jeg tager advarslerne alvorligt, og jeg er ked af mine fejl,” sagde hun i en erklæring.

Singapores forsvarsministerium sagde tirsdag, at Schooling bestod en urintest, men han gjorde det i Hanoi i maj.

Han tog fri fra militærtjeneste for at træne og deltage i de sydøstasiatiske lege, som blev afholdt. Han indrømmede at have brugt cannabis for at deltage.

Brug af cannabis er også ulovligt i Vietnam.

Stillet over for “misbrug af suspensionsprivilegier” vil Schooling ikke længere være i stand til at nægte eller suspendere militærtjeneste til træning eller konkurrence, sagde ministeriet.

Han vil også gennemgå en overvåget urintest i seks måneder. Han kan blive tilbageholdt i militær varetægt i op til ni måneder, hvis han tester positiv.

Alle mandlige Singapore-borgere og fastboende er forpligtet til at fuldføre cirka to års fuldtids militærtjeneste. Normalt begyndende i en alder af 18, medmindre de er fritaget.

Schoolings start på militærtjenesten blev udskudt flere gange for at give ham mulighed for at konkurrere internationalt, før han begyndte i offentlig tjeneste i januar i år.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Jonas Hansen

Jonas Hansen

Sportsjournalist ved Newstimes.dk