Nervepirrende optælling sikrer Mette Frederiksen rødt flertal i Folketinget

Foto: Shutterstock.

Folketingsvalget er afgjort. Det endelige valgresultat viser ifølge KMD, at rød blok får 87 mandater. Sammen med det forventede udfald af valget på Grønland vil Mette Frederiksen kunne mønstre 90 mandater og dermed flertal.

 

Det er it-selskabet KMD, der står for den officielle optælling af valgresultatet.

Udfaldet af tirsdagens valg var usikkert, helt frem til optælling af de absolut sidste stemmer. Ved 99,8 procent af optalte stemmer, kunne det ikke slås fast, om den røde blok kunne skrabe de 87 mandater sammen.

For at danne et flertal skal man kunne tælle til 90 mandater. Derfor er de nordatlantiske mandater vigtige for magtbalancen i Folketinget.

Færøerne og Grønland sender hver to mandater hver til Christiansborg.

Mandag tog Færøerne forskud på valget og pegede som ventet på to kandidater, der peger på hver sin blok. Det er ventet, at Grønland tirsdag vil sende to røde mandater til Danmark.

Dermed kan rød blok formentlig lægge tre mandater til sit regnestykke, mens de blå partier må nøjes med ét.

De seneste seks folketingsvalg er Grønlands to mandater gået til rød blok. Ikke siden 1998 har blå blok fået et grønlandsk mandat.

Socialdemokratiet er blevet det klart største parti på Christiansborg med 50 pladser i Folketingssalen. Partiet med statsminister Mette Frederiksen i spisen er gået frem med to mandater ved valget og slog derved både valgstedsmålinger og prognoser.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Per Draker

Per Draker

Ansvarshavende redaktør/Journalist på Newstimes.dk