NASA finder hjulspor på Mars

Tianwen. Foto: Shutterstock.

I lang tid har Amerika været den eneste nation på planeten, der har fungerende hardware på en anden planet.

 

Dens rovere har strejfet rundt på Mars’ overflade i årevis nu og fremmet vores viden om et fremmed sted, vi engang kunne kalde hjem. Og så kom Kina med.

Tilbage i maj sidste år lykkedes det den asiatiske nation at lande sin første rover på Mars, Zhurong. Efter at have fløjet dertil på en mission kaldet Tianwen beviste den hurtigt sit værd og skammede NASA ved at tage et billede af sig selv på en måde, som amerikanerne aldrig havde tænkt på: ved at stikke et trådløst kamera ind i Mars-jorden og bakke omkring 10 meter væk. ), og så siger ost.

Zhurong fortsætter

I august 2021 havde Zhurong overskredet sin forventede levetid og håbede på det tidspunkt, at den ville fortsætte. Så vidt vi ved, fortsætter den med at gøre det.

NASA har allerede fløjet flere gange sin Mars Reconnaissance Orbiter over Zhurongs landingssted og taget billeder af den. Det gjorde den også i marts i år, da det er sådan, det billede, vi har her, blev født.

Denne er beregnet til at vise “hvor langt roveren har rejst i de 10 måneder siden den landede” ved at blotlægge både selve maskinen (den lilla plet på den rødlige jord, en farve tilføjet af HiRISEs filtre) og de spor, den lavede i Marsstøv, da det bevægede sig væk.

Ifølge NASA rejste køretøjet sydpå i omkring en mile (1,5 km), ikke i en lige linje, men som en slange, der langsomt bevægede sig til sit bytte og var på det tidspunkt, hvor billedet blev taget. Hvilende mellem to klippefremspring.

I skrivende stund er der bortset fra den kinesiske maskine fem andre rovere på Mars, nemlig Sojourner, Spirit, Opportunity, Curiosity og Perseverance. Af dem er det kun nysgerrigheden og udholdenheden, der stadig er aktive.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Sara Nielsen

Sara Nielsen

Journalist ved Newstimes.dk