Livsfarlig tendens breder sig

Foto: Shutterstock

I hele landet oplever togførere, at flere personer bevæger sig ulovligt ud på skinnerne, eksempelvis for at skyde genvej.

 

Det er en meget voldsom oplevelse at være ved at slå et andet menneske ihjel, lyder det fra Banedanmark, som nu vil dæmme op for sporløberne.

De første seks måneder af 2022 har lokomotivførere indberettet om ulovlig færdsel på skinnerne hele 733 gange. Det er næsten 200 flere end i samme periode sidste år, skriver TV 2 Fyn.

Alene på Fyn er det sket 65 gange mod 40 gange året før, og særligt på stationerne i Middelfart, Odense og Svendborg vokser problemet.

Derfor slår både lokomotivførerne, Banedanmark og transportminister Trine Bramsen (S) nu alarm.

For man sætter sit eget liv på spil ved at færdes ved og på togskinnerne, udtalte hun til Fyens Stiftstidende.

Men ikke nok med det

Oplevelsen sætter sig dybt i lokomotivførerne – også når der ikke sker en personpåkørsel.

»Vi får et chok, hver gang vi ser noget, som ikke skal være på sporet.

Vi ved ikke, om de når væk, eller om vi kan nå at stoppe toget, inden det værste skulle ske, at vi rammer dem. Man ved jo, at det er en person, som højst sandsynligt så ikke er her mere, vi har ramt.

Hvis man bliver ramt af et tog, er sandsynligheden for at overleve er minimal,« siger lokomotivfører og kørelærer ved DSB Kent Jensen til TV 2 Fyn.

Den tidligere lokomotivfører Carsten Lutz har fortalt til B.T., hvordan personpåkørsler og andre situationer, hvor det var tæt på at gå helt galt, har påvirket ham så dybt, at han endte med at udvikle posttraumatisk stress og angst.

Banedanmark og Transportministeriet indleder onsdag en kampagne for at gøre opmærksom på det stigende problem med personer, som krydser skinnerne eller færdes på dem.

Det er især i tidsrummet klokken 16 til 20, at folk vælger at krydse sporene ulovligt.

Gambler med livet

Hvert år dør tre til syv personer af at blive påkørt af et tog, mens andre bliver kvæstet, oplyser Banedanmark. Lokomotivførerne skal indberette, når de ser en person i sporet, og Banedanmark vurderer, at det reelle antal af såkaldte sporløbere er højere end antallet af indberetninger.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Lars Nielsen

Lars Nielsen

Journalist ved Newstimes.dk