Kommende møde mellem Dodik og Putin provokerer Vesten

Foto: Shutterstock.

Kreml forbereder i øjeblikket et møde mellem Ruslands præsident Vladimir Putin og lederen af de bosniske serbere, Milorad Dodik. Det bekræfter en talsmand for præsidenten ifølge det officielle russiske statsmedie TASS.

 

Det forventes, at et møde af den karakterer af EU og USA vil blive opfattet som en provokation.

– Visse kontakter er ved at blive forberedt, og vi vil orientere om dem ved passende lejlighed. Det siger præsidentens talsmand, Dmitrij Peskov.

Mødet, der forventes at finde sted i Moskva den 20 september bekræftes af lederen af de bosniske serberes repræsentation i Rusland.

Ifølge fredsaftalen fra 1995, der blev indgået i Dayton i USA, er Bosnien opdelt i  to administrative enheder med tre etniske grupper: Republika Srpska og føderationen af bosniakker (muslimer) og kroater.

Fredsaftalen kom i stand efter tre års borgerkrig i den tidligere jugoslaviske republik. Krigen kostede 100.000 mennesker livet. To millioner flygtede eller blev fordrevet fra deres hjem.

I Vestens øjne vil et møde mellem Dodik og Putin kunne forværre den politiske krise i Bosnien, og det er opfattelsen, at Dodik og hans bagland forsøger at undergrave aftalen fra Dayton.

Bosnien har et kollektivt præsidentskab, hvor de tre etniske grupper er repræsenteret. Dodik er her serbernes repræsentant.

Siden 1995 har USA og EU både millitært, politisk og økonomisk anvendt meget store milliardbeløb på at holde sammen på den bosniske stat for at undgå, at en blodig krig blusser op igen.

Lovgiverne i Republika Srpska besluttede i december sidste år ved afstemning at adskille de etniske serberes skattesystem, domstole og væbnede styrker fra det øvrige Bosnien, og ligeledes i december besøgte Dodik præsident Putin i Moskva.

Det kommende nye møde mellem Dodik og Putin kommer på et tidspunkt, hvor Rusland oplever store problemer på slagmarken i Ukraine, og hvor de ukrainske styrker støttes intensivt med store mængder våben af både EU og USA.

– Jeg har sympati for Rusland, der mener, at dets sikkerhed er ukrænkelig, sagde Dodik tidligere i år, da han af avisen Financial Times blev spurgt om krigen i Ukraine.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Per Draker

Per Draker

Ansvarshavende redaktør/Journalist på Newstimes.dk