Kæmpe kinesisk raket daler mod Jorden, og ingen ved, hvor den vil ramme

Foto: Shutterstock.

Det er tredje gang på lige så mange år, at Kina lader en raket lande ukontrolleret efter en opsendelse.

 

En kinesisk raket daler mod Jorden i et ukontrolleret fald – med videnskabsmænd ude af stand til at forudsige, hvor den vil lande.

Den 21 ton tunge raketstadie blev efterladt som en del af Wentian-rumstationsmodulet, som blev opsendt søndag og forbundet med Tiangong-rumstationen.

Raketten er blevet sporet af Jonathan McDowell fra Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics. Han sagde også, at amerikanske lanceringer “i gennemsnit gør et temmelig bedre job med hensyn til bortskaffelse på øverste niveau og Kina i gennemsnit et dårligere arbejde.”

“Vi kan desværre ikke forudsige hvornår eller hvor,” fortalte Dr. McDowell til Gizmodo via e-mail. “Sådan bør en stor raketscene ikke efterlades i kredsløb for at foretage en ukontrolleret landing. Risikoen for offentligheden er ikke enorm, men den er større, end jeg er fortrolig med.”

Ingen har udstedt advarsler

Hverken det amerikanske militær, Space Command eller 18th Space Defense Squadron har endnu. udstedt advarsler på Twitter om begivenheden.

Risikoen for, at raketaffald rammer mennesker eller ejendom, er lav, men dette skyldes ikke så meget forebyggende eller defensive foranstaltninger som hvor meget vand, der dækker jordens overflade. Forskere siger dog, at der er omkring 10 procents chance for, at et eller flere ofre i de næste 10 år.

Det er tredje gang, Kina efterlader en raket ukontrolleret ned mod Jorden. I maj sidste år fløj en raket, der bar en central del af Tianhe-rumstationsmodulet, rundt om Jorden så hurtigt, at det var umuligt at sige, hvor den ville lande. Affaldet kredsede om Jorden en gang hvert 90. minut.

Hvis raketten igen var kommet ind i atmosfæren over et befolket område, ville resultatet have været beslægtet med et lille flystyrt spredt over 100 meter.

Året før kom et lignende prototypefartøj inden for 13 minutter efter at have ramt New York City.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Sara Nielsen

Sara Nielsen

Journalist ved Newstimes.dk