Jordskælvet i det østlige Afghanistan dræber mindst 255

Jordskælv i det østlige Afghanistan. Foto: Shutterstock

Afghanistans statsdrevne nyhedsbureau siger, at mindst 255 mennesker er dræbt i et jordskælv, der ramte landets østlige Paktika-provins

Oplysninger forblev sparsomme om den storm på størrelsesordenen 6, der ramte Paktika-provinsen, men den kommer, da det internationale samfund stort set har forladt Afghanistan efter Talebans overtagelse af landet sidste år midt i den kaotiske tilbagetrækning af det amerikanske militær fra den længste krig i dets historie.

Det vil sandsynligvis komplicere enhver nødhjælpsindsats for dette land med 38 millioner mennesker.

Mange stadig fanget under murbrokker

Det statsdrevne nyhedsbureau Bakhtar rapporterede dødstallet og sagde, at redningsfolk ankom med helikopter. Nyhedsbureauets generaldirektør, Abdul Wahid Rayan, skrev på Twitter, at 90 huse er blevet ødelagt i Paktika, og snesevis af mennesker menes at være fanget under murbrokkerne.

Optagelser fra Paktika-provinsen nær den pakistanske grænse viste, at ofre blev båret ind i helikoptere for at blive løftet fra området. Billeder, der cirkulerer bredt online fra provinsen, viste ødelagte stenhuse, hvor beboere plukkede gennem lersten og andre murbrokker.

Bakhtar postede optagelser af en beboer, der modtog IV-væsker fra en plastikstol uden for murbrokkerne af sit hjem og andre, som lå spredte på båre.

“Et alvorligt jordskælv rystede fire distrikter i Paktika-provinsen og dræbte og sårede hundredvis af vores landsmænd og ødelagde snesevis af huse,” skrev Bilal Karimi, en vicetalsmand for Taliban-regeringen, separat på Twitter. “Vi opfordrer indtrængende alle hjælpeorganisationer til straks at sende hold til området for at forhindre yderligere katastrofe.”

I naboregionen, Khost-provinsen mente myndighederne, at der også var snesevis sårede og døde i jordskælvet, sagde Rayan.

Kunne mærkes langt ind i Pakistan og Indien

Pakistans meteorologiske institut satte jordskælvet til en styrke på 6,1. Rystelser kunne mærkes i den pakistanske hovedstad, Islamabad, og andre steder i den østlige Punjab-provins. Nogle fjerntliggende områder i Pakistan oplevede rapporter om skader på huse nær den afghanske grænse, men det var ikke umiddelbart klart, om det skyldtes regn eller jordskælv, sagde Taimoor Khan, en talsmand for katastrofehåndtering i området.

Pakistans premierminister Shahbaz Sharif kondolerede i en erklæring med jordskælvet og sagde, at hans nation vil yde hjælp til det afghanske folk.

Det europæiske seismologiske agentur, EMSC, sagde, at jordskælvets rystelser blev mærket over 500 kilometer (310 miles) af 119 millioner mennesker i Afghanistan, Pakistan og Indien.

Meget almindeligt med jordskred

Det bjergrige Afghanistan og den større region i Sydasien langs Hindu Kush-bjergene, hvor den indiske tektoniske plade kolliderer med den eurasiske plade mod nord, har længe været sårbare over for ødelæggende jordskælv. Dårligt byggeri til boliger, hospitaler og andre bygninger risikerer at kollapse i jordskælv, mens jordskred forbliver almindelige i Afghanistans bjerge.

I 2015 dræbte et stort jordskælv, der ramte landets nordøst, over 200 mennesker i Afghanistan og nabolandet det nordlige Pakistan. Et lignende jordskælv på 6,1 i 2002 dræbte omkring 1.000 mennesker i det nordlige Afghanistan. Og i 1998 dræbte et jordskælv med en styrke på 6,1 og efterfølgende rystelser i Afghanistans fjerne nordøstlige del mindst 4.500 mennesker.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Lars Nielsen

Lars Nielsen

Journalist ved Newstimes.dk