Over 130 maliske civile ‘systematisk’ dræbt af mistænkte jihadister

Systematiske drab udført af bevæbnede mænd i Diallassagou. Foto: Shutterstock

Mistænkte jihadister massakrerede mere end 130 civile i weekenden i de nærliggende byer i det centrale Mali, de seneste massedrab i Sahel-regionen.

Lokale embedsmænd rapporterede om scener med systematiske drab udført af bevæbnede mænd i Diallassagou og to omkringliggende byer i Bankass-cirklen, et mangeårigt arnested for Sahel-vold.

“De har også brændt hytter, huse og stjålet kvæg – det er virkelig gratis for alle,” sagde en lokal embedsmand, der af sikkerhedsmæssige årsager talte på betingelse af anonymitet.

Han og en anden embedsmand, der ligesom ham var flygtet fra sin landsby, sagde, at dødstallet stadig blev talt mandag.

Muligvis mange flere ofre

Nouhoum Togo, leder af et parti i Bankass, hovedbyen i området, sagde, at dødstallet var endnu højere end de 132, som regeringen har annonceret, som har givet al-Qaeda-tilknyttede jihadister skylden for drabene.

De nationale myndigheder brød deres tavshed mandag eftermiddag, efter at alarmerende rapporter spredte sig på sociale netværk i weekenden.

Togo fortalte AFP, at hærens operationer i området for to uger siden havde ført til sammenstød med jihadister. Fredag ​​vendte jihadisterne tilbage på flere dusin motorcykler for at hævne sig på befolkningen, tilføjede han.

“De ankom og sagde til folket: ‘I er ikke muslimer’ i Fulani, tog så mændene væk, og hundrede mennesker gik med dem,” sagde han.

“Omkring to kilometer væk skød de systematisk folk.”

Han sagde, at ligene fortsatte med at blive indsamlet i områderne omkring Diallassagou mandag.

Giver Macina Katiba skylden

Regeringen gav angrebet skylden på Fulanis religiøse leder Amadou Koufas væbnede gruppe, Macina Katiba.

Det centrale Mali har været plaget af vold, siden den Al-Qaeda-tilknyttede organisation opstod i 2015.

En stor del af området er uden for statens kontrol og er udsat for vold fra selvforsvarsmilitser og repressalier mellem samfundene.

Siden 2012 har Mali været rystet af et oprør fra grupper med tilknytning til Al-Qaeda og den såkaldte Islamisk Stat-gruppe.

Vold, der begyndte i nord, har siden spredt sig til centrum og nabolandene Burkina Faso og Niger.

Civile bliver ofte udsat for repressalier fra jihadister, der beskylder dem for at samarbejde med fjenden.

Nogle områder af landet, især i centrum, er faldet under jihadisternes kontrol.

Militæret afsatte den civile regering i 2020 på grund af dens manglende evne til at standse volden og har sagt, at genoprettelsen af ​​sikkerheden er dens prioritet.

Men civile bliver stadig ofte fanget i krydsilden mellem væbnede grupper, inklusive dem, der er tilknyttet Al-Qaeda og Islamisk Stat.

Forværret grænsesituation

Næsten 600 civile blev dræbt i Mali i 2021 i vold, der hovedsageligt skyldtes jihadister, men også selvforsvarsmilitser og væbnede styrker, ifølge et FN-dokument offentliggjort i marts.

FN har udtrykt alarm i Sikkerhedsrådets dokumenter over den forværrede sikkerhedssituation i det centrale Mali såvel som i nord og i området langs grænserne til Burkina Faso og Niger.

Ikke langt fra disse grænser lørdag blev omkring 20 civile dræbt i den nordlige region Gao – omkring 500 kilometer (311 miles) vest for Bankass.

FN fordømmer

En FN-talsmand fordømte mandag “på de stærkeste vendinger angrebene udført … nær Goa og nær Bankass.”

Medlemmer af FN’s Sikkerhedsråd “udtrykte deres dybeste sympati og medfølelse med ofrenes familier og til overgangsregeringen i Mali,” hedder det i FN-erklæringen.

Antallet af civile dræbt i angreb tilskrevet ekstremistiske grupper er næsten fordoblet siden 2020 i det centrale Sahel, siger en koalition af vestafrikanske ngo’er i en rapport offentliggjort torsdag.

Sidste onsdag rapporterede en væbnet gruppe om 22 menneskers død i Menaka-regionen lige ved Nigers vestlige grænse.

I det nordlige Burkina Faso blev 86 mennesker dræbt i juni i Seytenga.

Malis juntaleder oberst Assimi Goita dekreterede tre dages national sorg for de seneste drab.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Lars Nielsen

Lars Nielsen

Journalist ved Newstimes.dk