Israel, USA underskriver ‘Jerusalem Proclamation’ med løfte om at nægte Iran atomvåben

Foto: Shutterstock.

USA er parat til at bruge ‘alle elementer af dets nationale magt’ for at sikre, at Iran aldrig får bomben. Det siges i en proklamation, der omhandler Israels boykot og antisemitisme, som Biden understreger, at Amerika skal bekæmpe kraftigt.

 

Den amerikanske præsident Joe Biden og den israelske premierminister Yair Lapid underskrev torsdag et løfte om at nægte Iran atomvåben og lukkede dermed diskussionen efter langvarige stridigheder mellem de allierede om globalt diplomati med Teheran.

Biden, som besøger Jerusalem, sagde i et interview udsendt på lokalt tv onsdag, at han var åben over for som “sidste udvej” at bruge magt mod Iran – et tilsyneladende skridt hen imod at imødekomme Lapids opfordringer til verdensmagterne om at præsentere en “troværdig militær trussel”. “mod Israels ærkefjende.

I deres proklamation underskrevet af de to ledere bekræfter USA sin forpligtelse til aldrig at tillade Iran at erhverve atomvåben, “og at man er parat til at bruge alle elementer af sin nationale magt til at sikre dette resultat.”

“USA bekræfter endvidere forpligtelsen til at arbejde sammen med andre partnere for at konfrontere Irans aggression og destabiliserende aktiviteter, uanset om de er fremmet direkte eller gennem fuldmægtige og terrororganisationer som Hizbollah, Hamas og Palæstinensisk Islamisk Jihad.”

Israel og USA siger, at de er forpligtet til  at støtte Ukraines suverænitet og territoriale integritet.

Proklamationen adresserer stigningen i global antisemitisme med en amerikansk forpligtelse til at bekæmpe “alle bestræbelser på at boykotte eller de-legitimere Israel.”

Med hensyn til det palæstinensiske emne fastslår proklamationen, at præsident Biden “genbekræfter sin langvarige og konsekvente støtte til en tostatsløsning og for at gå frem mod en virkelighed, hvor både israelere og palæstinensere kan nyde ligeværdige mål for sikkerhed, frihed og velstand.”

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Sara Nielsen

Sara Nielsen

Journalist ved Newstimes.dk