Irans Khamenei bebrejder USA og Israel for at “anstifte uroligheder” midt i protester

Foto: Shutterstock.

22-årig kvindes død i politiets varetægt har medført omfattende protester i Iran i de seneste uger.

 

Irans øverste leder, Ayatollah Ali Khamenei, anklagede mandag USA og Israel for at “anstifte uroligheder” i landet, i hans første reaktion siden en ung iransk kvindes død i politiets varetægt.

Khamenei talte til en dimissionsceremoni for hærkadetter ved Imam Hassan Mujtaba Universitet for officers- og politiuddannelse i Teheran, og betegnede Mahsa Aminis død som “tragisk”, men fordømte, hvad han kaldte “optøjer og uroligheder” som reaktion på hændelsen.

Han sagde, at han “åbent udtaler”, at de seneste “optøjer og uroligheder” i Iran var “ordninger designet” af USA, Israel, deres “lejesoldater” og nogle “forræderiske iranere i udlandet”, som støttede dem.

Irans leder sagde, at “at svække de væbnede styrker svækker landets sikkerhed,” og tilføjede, at de, der angreb en politistation, “angriber landets sikkerhed.”

Han henviste til et angreb på en politistation i byen Zahedan i den sydøstlige Sistan-Baluchistan-provins i fredags, som førte til voldelige sammenstød mellem demonstranter og politifolk, hvilket efterlod mere end 40 døde, inklusive civile og politifolk.

Iranske myndigheder beskyldte angrebet på “terrorister og separatister”, der kom som reaktion på Aminis død i sidste måned, en hændelse, der har vakt global forargelse og fordømmelse.

I de seneste uger har Irans udenrigsministerium beskyldt særlige udsendinge fra Storbritannien, Frankrig og Holland for  “at tilskynde til optøjer”.

I sine bemærkninger sagde Ayatollah Khamenei, at begivenhederne i de seneste uger var “planlagte” og anklagede USA for at “lyve” om menneskerettighedsspørgsmål i Iran.

Han sagde, at der lejlighedsvis forekommer optøjer i lande som Frankrig, men amerikanske embedsmænd støtter aldrig optøjer, mens de i Iran yder den støtte og har forvandlet de seneste protester til “fremmede hænder.”

“Deres hovedproblem er et stærkt og uafhængigt Iran og landets fremskridt,” sagde han.

En række højtstående amerikanske embedsmænd har udsendt stærkt formulerede udtalelser, hvor de fordømmer Khameneis udtalelser.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Jonas Hansen

Jonas Hansen

Sportsjournalist ved Newstimes.dk