Internet Explorer, stjerne i Windows, dør som 26-årig

Farvel, Internet Explorer. Foto: Shutterstock

Internet Explorer stopper snart med at fungere.

Internet Explorer er død. Microsoft trækker IE på pension i dag efter næsten 27 år. Den aldrende webbrowser er ved at blive udfaset til fordel for Microsoft Edge, og støtten er officielt trukket tilbage til IE 11 i dag. Det er slutningen på en internet-æra, efter at Microsoft oprindeligt gik væk fra Internet Explorer-brandingen med udgivelsen af Windows 10 i 2015.

For forbrugerne er der ikke meget ændringer. Brugen af Internet Explorer er faldet i de seneste år, hvor StatCounter viser, at IE har mindre end en halv procent af den samlede browsermarkedsandel. Microsoft har forsøgt at forhindre folk i at bruge Internet Explorer i årevis nu, og virksomheden kaldte det tidligere en “kompatibilitetsløsning” snarere end en browser, som virksomheder aktivt burde bruge.

Omdirrigering

Microsoft vil begynde at udrulle en ny prompt i løbet af de kommende måneder, der omdirigerer dem, der stadig bruger Internet Explorer, til Microsoft Edge. Til sidst vil Internet Explorer blive permanent deaktiveret som en del af en fremtidig Windows-opdatering. Du kan læse mere om, hvordan Microsoft håndterer fjernelse af Internet Explorer i Windows lige her.

Mens Microsoft er flyttet til sin Chromium-drevne Edge som standardbrowser på Windows 11, er MSHTML-motoren, der driver Internet Explorer, stadig en del af Windows 11. Den eksisterer udelukkende til IE-tilstand i Microsoft Edge, og Microsoft siger, at den vil understøtte IE-tilstand i Edge gennem mindst 2029.

Virksomheder er stort set flyttet til Edge’s IE-tilstand for webapps og websteder, der er så gamle, at de stadig kræver Internet Explorer. Microsoft skabte denne IE-tilstand til Edge i 2019, og den understøtter ældre ActiveX-kontroller, som mange ældre websteder stadig bruger. Åndeligt vil Internet Explorer leve videre gennem denne tilstand, men der vil ikke være Internet Explorer-kager længere.

Nogle virksomheder vil stadig blive overrasket af pensioneringen af Internet Explorer, eller vil ikke have været i stand til helt at fjerne brugen af det i tide. Nikkei rapporterede i denne uge, at nogle offentlige myndigheder og finansielle institutioner i Japan har været langsomme til at reagere på IE-pensioneringen. Hjemmesiden for Japan Pension Service skal for eksempel stadig ses i Edges IE-tilstand.

Der er sandsynligvis også tusindvis af lignende virksomheder og forekomster af Internet Explorer-brug på verdensplan. Microsoft har advaret om dagens Internet Explorer-pensionering i årevis, og det træder stadig forsigtigt med prompter og omdirigeringer, indtil browseren er helt fjernet i de kommende måneder.

Ikke et problem med Windows 11

Windows 11-brugere behøver ikke at bekymre sig om Internet Explorer, da den ikke engang leveres med en tilgængelig version af IE. Det er første gang, Microsoft ikke har bundtet IE med en ny version af Windows i mere end 20 år. Denne bundtningsbeslutning førte til den berygtede kamp mod USA mod Microsoft og Europa-Kommissionens handling mod Microsoft, der resulterede i en browserafstemning i visse versioner af Windows.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Lars Nielsen

Lars Nielsen

Journalist ved Newstimes.dk