Influenzavaccine er forbundet med 40 % reduktion i risikoen for Alzheimers sygdom

Influencavaccine reducerer risiko for Alzheimers. Foto: Shutterstock

En ny peer-reviewet undersøgelse viste, at personer, der modtog mindst én influenzavaccine, var 40 % mindre  disponeret for at udvikle Alzheimers sygdom sammenlignet med ikke-vaccinerede personer. 

Hvis dette ikke overbeviser dig om at løbe ned til dit lokale apotek eller din læge for at få influenzavaccinen, ved jeg ikke, hvad jeg ellers skal overbevise dig om.

Som du ved, er jeg en stor fortaler for influenzavaccinen, primært fordi den sygdom, den forebygger, er meget farligere, end de fleste synes at tro. Og i denne tid med COVID-19-pandemien (ja, den er stadig derude), er det vigtigt at få influenza og COVID-19- vacciner.

Lad os dykke ned i dette papir for at se, om dataene er overbevisende, og mere end det, hvilke potentielle mekanismer, der kan forbinde influenza- eller influenzavaccine med risikoen for Alzheimers sygdom.

Influenzavaccinen og Alzheimers sygdom papir

I en undersøgelse offentliggjort den 13. juni 2022 i Journal of Alzheimer’s Disease af UTHealth Houston fandt forskere, at personer i en stor landsdækkende prøve (n=2.356.479) af amerikanske voksne 65 år og ældre, som modtog mindst én influenzavaccine, var 40 % mindre sandsynlige end deres ikke-vaccinerede jævnaldrende til at udvikle Alzheimers sygdom over fire år.

Her er detaljerne for resultaterne:

  • 5,1 % af de patienter, der fik en influenzavaccine, udviklede Alzheimers sygdom.
  • 8,5 % af patienterne, der ikke modtog en influenzavaccine, udviklede Alzheimers sygdom.
  • Den relative risiko for vaccinerede personer var 0,60 eller en reduktion på 40 % i risikoen for Alzheimers sygdom

Interessant nok understøtter dette andre undersøgelser, der viser en nedsat risiko for Alzheimers sygdom og demens blandt personer, der har fået forskellige voksenvaccinationer, herunder Tdap (voksenvaccinen mod stivkrampe, difteri og kighoste), polio og herpes zoster (helvedesild).

Ifølge førsteforfatter Avram S. Bukhbinder, MD, en nylig alumne fra McGovern Medical School ved UTHealth Houston, i en  pressemeddelelse  udsendt den 24. juni 2022:

Styrken af ​​denne beskyttende effekt steg med det antal år, en person modtog en årlig influenzavaccine – med andre ord var frekvensen af ​​at udvikle Alzheimers lavest blandt dem, der konsekvent fik influenzavaccinen hvert år. Fremtidig forskning bør vurdere, om influenzavaccination også er forbundet med hastigheden af ​​symptomprogression hos patienter, der allerede har Alzheimers demens.

Man bør få influenzavaccinen, fordi den forebygger en sygdom, der er meget mere dødelig, end folk tror. I løbet af den sidste”normale” influenzasæson (de sidste to har været meget lette på grund af alle bestræbelserne på at begrænse folkesundheden i forbindelse med COVID-19), døde næsten 28.000 mennesker af influenza. Men hvis det også reducerer din risiko for Alzheimers sygdom, så er det en kæmpe bonus for at få vaccinen og forebygge influenza.

Denne forskningslinje er meget interessant, og jeg planlægger at følge den, efterhånden som nye kliniske forsøg og epidemiologiske undersøgelser offentliggøres. Der er noget ved vacciner, der ser ud til at reducere risikoen for Alzheimers sygdom, og min videnskabelige nysgerrighed er på sit højeste. Jeg kan ikke vente med at finde ud af mere.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Per Draker

Per Draker

Ansvarshavende redaktør/Journalist på Newstimes.dk