Indien bekymret over kinesisk spionskib i Sri Lanka

Foto: Shutterstock.

“Yuang Wang 5” tilhører klassen af ​​skibe designet til at koordinere driften af ​​satellitter og missiler.

 

Et kinesisk flådefartøj designet til at spore satellitter og arbejde med langtrækkende ballistiske missiler lagde til ved Hambantota-havnen i Sri Lanka tirsdag morgen, hvorpå Indien rejste sikkerhedsproblemer.

Yuan Wang 5, et tredjegenerations forfølgelsesfartøj, som Indien hævder kunne bruges til spionage, ankom kl. 8.20 lokal tid og vil forblive der indtil den 22. august.

TV-udsendelser og sociale medier viste skibet lægge til ved Hambantota-havnen i det sydlige Sri Lanka.
Colombo havde tidligere bedt Beijing om at udsætte skibets besøg på grund af New Delhis bekymringer om skibets tilstedeværelse i nabolaget.

Sri Lankas udenrigsministerium sagde i sidste uge, at det havde tilladt fartøjet at komme ind i sine havne på betingelse af, at det bevarer sit automatiske identifikationssystem (AIS) og ikke udfører videnskabelig forskning i srilankanske farvande.

”Nabosikkerhed og samarbejde er topprioriteter. Det er Sri Lankas hensigt at beskytte alle landes legitime interesser i overensstemmelse med dets internationale forpligtelser,” sagde det srilankanske udenrigsministerium i en erklæring.

“Jeg er dybt taknemmelig for støtten, solidariteten og forståelsen fra alle lande”, da Sri Lanka “takler alvorlige økonomiske udfordringer og gennemfører flere indenlandske processer for at sikre dets folks velfærd,” sagde han.

Kina har en betydelig indflydelse på driften af ​​Hambantota Port, som i 2017 blev overdraget til Beijing på en 99-årig lejekontrakt, efter at Sri Lanka undlod at tilbagebetale sin gæld. Den asiatiske gigant er en af ​​Sri Lankas største långivere og finansierer også ø-nationens lufthavne, veje og jernbaner.

Indiens udenrigsministerium sagde i sidste måned, at det nøje overvåger udviklingen, der påvirker landets sikkerhed og økonomiske interesser, og at de træffer “alle nødvendige foranstaltninger for at beskytte dem.”

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Sara Nielsen

Sara Nielsen

Journalist ved Newstimes.dk