Hvordan livet for afghanere har ændret sig siden Talibans magtovertagelse

Foto: Shutterstock.

Den 15. august 2021 væltede Taliban Ashraf Ghanis regering og tog magten i Afghanistan. Et år senere står landet over for mange udfordringer, som kræver øjeblikkelig global opmærksomhed.

 

Taliban indtog Kabul sidste 15. august og overraskede verden ved at møde lidt eller ingen modstand fra tidligere præsident Ashraf Ghanis styrker. Den islamiske fundamentalistiske gruppe vendte endelig tilbage til magten, efter at USA væltede regimet i en militær invasion i 2001.

Eksperter siger, at Ghani-regeringens fald var uundgåeligt, da NATO-styrker begyndte at trække sig tilbage fra det krigshærgede land i maj 2021 som følge af Washingtons aftale med Taliban i februar 2020. . Men få forventede, at landet ville falde til de væbnede styrker så hurtigt.

Bortset fra de geopolitiske konsekvenser af Talibans tilbagevenden til magten har livet for almindelige afghanere ændret sig dramatisk siden sidste år, mest til det værre.

Talebans sammenbrud

På trods af kritik af den amerikansk-støttede afghanske regering efter Talebans sammenbrud i 2001 har Afghanistan gjort visse fremskridt i løbet af de sidste to årtier.

Uafhængige medier trivedes under de tidligere præsidenter Hamid Karzai og Ashraf Ghani, menneskerettighederne blev væsentligt forbedret, flere piger blev indskrevet i skoler og gymnasier, og Afghanistans middelklasse voksede i samme periode.

I løbet af de seneste 12 måneder er disse gevinster vendt betydeligt.

Taliban har ikke indfriet de fleste af de løfter, der blev givet under Doha-aftalerne fra 2020. Piger over 12 år må ikke gå i skole, og kvinder på de fleste områder må ikke arbejde eller besøge offentlige parker uden en mandlig ledsager.

Afghanistans økonomi er nu i en kraftig nedtur, efter at FN advarede om en humanitær katastrofe i landet.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Sara Nielsen

Sara Nielsen

Journalist ved Newstimes.dk