Hvordan kommer et land med i EU?

Foto: Shutterstock.

Find ud af, hvordan medlemsudvidelsen foregår, og hvordan lande kan blive medlemmer af Den Europæiske Union.

 

Hvad er kriterierne for at blive et kandidatland?

For at kunne ansøge om EU-medlemskab skal et land være europæisk og respektere EU’s demokratiske værdier. Det skal have stabile institutioner, der sikrer demokrati og retsstaten; en fungerende markedsøkonomi og evnen til at udføre de forpligtelser, der hører med til at være en del af EU.

Hvordan fungerer udvidelsesprocessen?

Et land kan blive officiel kandidat, når landet lever op til basale politiske og økonomiske kriterier. Det kan påbegynde formelle forhandlinger over 35 kapitler, der dækker mange forskellige politiske områder med EU.  Når forhandlingerne og reformer er færdige, bliver en tiltrædelsestraktat færdiggjort, der derefter skal ratificeres af alle de eksisterende EU-medlemslande og landet selv, før det kan blive medlem af EU.

Hvilke fremskridt har landene på det vestlige Balkan gjort?

Montenegro og Serbien ligger i spidsen. Montenegro har åbnet 30 kapitler og lukket tre, mens Serbien har åbnet 12 kapitler og lukket to. De andre lande er stadig i gang med at forberede sig eller betegnes som værende i startblokken.

Disse lande får allerede gavn af EU-midler, detaljeret rådgivning på politiske områder, såvel som Stabiliserings- og Associeringsaftaler, der giver adgang til EU’s indre marked.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Sara Nielsen

Sara Nielsen

Journalist ved Newstimes.dk